Volvo

Volgende generatie Volvo’s zal worden aangedreven door LiDAR-technologie voor veilig autonoom rijden van Luminar

Volvo Cars, een van de internationale leiders op het vlak van autoveiligheid, stelt nieuwe standaarden voor veiligheid en technologie door een partnerschap aan te gaan met het technologiebedrijf Luminar om hun toonaangevende LiDAR- en perceptietechnologie te gebruiken voor de volgende generatie Volvo-wagens.

Dankzij die partnerschap kan Volvo zijn eerste technologie voor volledig autonoom rijden op de snelweg afleveren. Daarnaast baant het de weg voor toekomstige ontwikkelingen op het vlak van actieve veiligheid.

De volgende generatie van de modulaire voertuigarchitectuur van Volvo Cars, SPA 2, zal vanaf de start van de productie in 2022 beschikbaar zijn als versie met hardware klaar voor autonoom rijden, met de Luminar-LiDAR naadloos geïntegreerd in het dak.

Wagens op basis van de SPA 2 zullen draadloos software-updates ontvangen en als klanten ervoor kiezen zal de Highway Pilot-functie voor volledig autonoom rijden op de snelweg worden geactiveerd eens is bewezen dat ze veilig is voor specifieke geografische locaties en omstandigheden.

“De technologie voor autonoom rijden heeft het potentieel om meer levens te redden dan bijna eender welke eerdere technologie, als ze verantwoordelijk en veilig wordt geïntroduceerd”, aldus Henrik Green, Chief Technology Officer bij Volvo Cars. “Onze toekomstige wagens voorzien van het zicht dat ze nodig hebben om veilige beslissingen te nemen, is een belangrijke stap in die richting.”

Naast de Highway Pilot-functie zijn Volvo Cars en Luminar ook de rol van LiDAR aan het verkennen voor verbeterde toekomstige systemen voor geavanceerde rijassistentie (ADAS) en zouden mogelijk alle toekomstige op SPA 2 gebaseerde wagens standaard worden uitgerust met een LiDAR-sensor.

De technologie van Luminar is gebaseerd op zijn hoogperformante LiDAR-sensoren, die miljoenen laserlichtimpulsen uitzenden om precies te detecteren waar voorwerpen zich bevinden door de omgeving te scannen in 3D. Zo ontstaat er een tijdelijke realtime kaart zonder nood aan een internetverbinding.

LiDAR is een cruciaal element om wagens te ontwikkelen die veilig autonoom kunnen rijden doordat het hen een zicht en perceptie geeft waarop kan worden vertrouwd en dat niet kan worden voorzien louter met behulp van camera’s en radar. LiDAR is de ideale basis voor een veilige besluitvorming in een complexe omgeving en aan een hoge snelheid.

Voor de Highway Pilot-functie zal Luminars perceptietechnologie worden gecombineerd met software voor autonoom rijden en de camera’s, radars en back-upsystemen voor functies zoals sturen, remmen en batterijvermogen die geïnstalleerd worden op toekomstige Volvo’s die geschikt zijn voor autonoom rijden. Volvo-gebruikers die dat willen krijgen zo toegang tot een veilige functie voor volledig autonoom rijden op de snelweg.

“Uw Volvo zal in de nabije toekomst autonoom kunnen rijden op de snelweg wanneer de wagen bepaalt dat het veilig is om dat te doen”, zei Henrik Green. “Op dat moment neemt uw Volvo het stuur over en kunt u zich ontspannen en uw handen van het stuur en uw ogen van de weg halen. De regio’s waarin de wagen autonoom kan rijden, zullen in de loop van de tijd worden uitgebreid via draadloze updates. Voor ons is een veilige introductie van autonoom rijden een geleidelijke introductie.”

Volvo Cars en Luminar kondigen ook aan dat ze hun samenwerking verdiepen om samen een robuuste industrialisatie en validatie van Luminars LiDAR-technologie te verzekeren voor serieproductie. Volvo Cars heeft ook een overeenkomst ondertekend om mogelijk zijn minderheidsaandeel in Luminar te verhogen.

Voor het in Silicon Valley gebaseerde Luminar betekent de partnerschap met Volvo Cars de eerste aanlevering van zijn technologie voor serieproductie. Dat is een belangrijke stap om tot de schaalvoordelen te komen die het nodig heeft om zijn technologie te introduceren in de ruimere automobielsector.

“Volvo heeft de sectorwijde standaardisatie voor de geavanceerdste levensreddende technologieën aangestuurd en wordt daarom algemeen erkend als pionier op het vlak van autoveiligheid”, aldus Austin Russel, stichter en CEO van Luminar. “Met autonoom rijden breekt er een nieuw veiligheidstijdperk aan en opnieuw heeft Volvo het voortouw genomen met een belangrijke mijlpaal voor de sector. We hebben de belangrijkste uitdagingen – kosten, prestaties en geschiktheid voor wagens – opgelost om serieproductie mogelijk te maken en stellen de technologie samen met Volvo ter beschikking van de wereld.”

Geef een antwoord