BMW

De BMW i Hydrogen NEXT onthuld op IAA in Frankfurt

Met de onthulling van de BMW i Hydrogen NEXT laat BMW Group zien dat het klaar is om haar portfolio elektrische voertuigen aan te vullen met brandstofceltechniek. Als een van de pioniers op het gebied van elektrische mobiliteit bereidt BMW Group zich voor op de eisen die in de toekomst aan mobiliteit worden gesteld. Het concern illustreert dat met de BMW i Hydrogen NEXT – een prototype dat voorzien is van een brandstofcel en dat BMW op de komende internationale autotentoonstelling IAA (14 t/m 22 september 2019 in Frankfurt) onthult.

Aangezien er niet één oplossing is die het gehele spectrum van mobiliteitsbehoeften vervult, gaat BMW Group ervan uit dat verschillende aandrijfsystemen naast elkaar zullen bestaan. Auto’s met een brandstofcel, waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit, zijn een interessant alternatief voor, en een belangrijke aanvulling op, de bestaande batterij-elektrische aandrijfsystemen. Met haar diverse aanbod geëlektrificeerde aandrijftechnieken – waarvan plug-in hybrides een ander voorbeeld zijn – illustreert BMW Group dat haar inzet om emissievrije mobiliteit te realiseren onderdeel is van een doordachte strategie.

BMW Group verwacht in 2022 de volgende generatie brandstofcel-elektrische aandrijfsystemen te presenteren in een auto op basis van de huidige BMW X5, die in beperkte aantallen wordt geproduceerd. De BMW i Hydrogen Next geeft een eerste indruk van wat dit model in petto heeft. BMW Group biedt op zijn vroegst in 2025 waterstofauto’s aan, maar de timing hangt af van de vraag uit de markt en de algemene omstandigheden.

Design van de BMW i Hydrogen NEXT.
De BMW i Hydrogen NEXT laat zien dat de technologie effectief kan worden geïntegreerd in een dynamische auto als de BMW X5. Kleine aanpassingen aan het design maken de auto direct herkenbaar als een BMW i model. BMW i draait om innovatie en is een kraamkamer voor alle nieuwe technologieën van BMW Group.

Aan de voorzijde van de auto zijn de aanpassingen het duidelijkst te zien aan het kenmerkende BMW i Blue patroon op de motorkap. Dit patroon komt in driedimensionale vorm terug in de luchtinlaten. De vorm en kleur van het patroon vormen een dynamische golf over de voorzijde en flanken van de in Mineralweiß uitgevoerde carrosserie. De detaillering op de lichtmetalen wielen biedt verdere bevestiging van de BMW i genen van het model.

Het innovatieve karakter van de ontwikkelingsauto schijnt ook door aan de achterzijde, dankzij de BMW i Blue elementen op de diffusor. De afgesloten vormgeving, want uitlaatpijpen ontbreken, benadrukt dat het aandrijfsysteem van de auto geen lokale emissie produceert.

Groot potentieel met een aanzienlijk voordeel voor de klant.
Brandstofcel-elektrische voertuigen (FCEV’s) bieden onbeperkt emissievrije mobiliteit met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van conventionele auto’s: voltanken binnen vier minuten, grote actieradius, geen compromissen als het gaat om comfort en geschiktheid als trekauto en slechts weinig invloed van klimatologische omstandigheden. Dat betekent dat klanten zowel in zomer als winter kunnen genieten van een grote actieradius. Om dit allemaal mogelijk te maken is een waterstofinfrastructuur nodig die op zijn taak berekend is. In de meeste landen is die infrastructuur nog in een pril ontwikkelingsstadium.

Samenwerking met Toyota.
BMW Group heeft al laten zien dat de technologie klaar is voor toepassing voor dagelijks gebruik. BMW Group en Toyota Motor Corporation hebben in 2013 de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van een aandrijflijn met brandstofcel. Sinds de zomer van 2015 heeft de onderzoeksafdeling van BMW Group een kleine vloot prototypes van de BMW 5 Serie GT getest, die worden aangedreven door een gezamenlijk ontwikkeld aandrijfsysteem met een brandstofcel van Toyota.

In 2016 hebben beide fabrikanten een samenwerkingsovereenkomst voor productontwikkeling getekend. Sindsdien werken ze samen aan nieuwe generaties van brandstofcelaandrijfsystemen en aan schaalbare, modulaire componenten voor brandstofcelvoertuigen. Met de alliantie met Toyota Motor Corporation heeft BMW Group zijn inspanningen geïntensiveerd om alternatieve aandrijftechnologieën voor volledig emissievrij rijden te ontwikkelen. Beide partners hebben groot vertrouwen in brandstofceltechnologie en blijven samenwerken om die verder te ontwikkelen, terwijl de infrastructuur en de markt wereldwijd groeien.

Sinds januari 2017 werken BMW Group en Toyota samen met elf toonaangevende energie-, transport- en industriële bedrijven in een wereldwijd initiatief onder de naam Hydrogen Council. Het doel daarvan is om tot een gezamenlijke visie te komen en op de lange termijn te werken aan een energierevolutie die wordt aangejaagd door waterstoftechnologie. Per juni 2019 zijn zestig bedrijven aangesloten bij de Hydrogen Council.

Geef een antwoord