MAN

MAN levert 1,5 km lange rij bussen aan Keolis Nederland voor stads- en streeklijnen Almere

MAN heeft op feestelijke wijze honderd nieuwe bussen afgeleverd aan Keolis Nederland. De bussen nemen sinds zondag 10 december het grootste deel van de stads- en streekdienst in Almere voor hun rekening. Een dag eerder reden ze in colonne van Hoogeveen naar een busstrook langs de A6, waar de overhandiging plaatsvond. Rijkswaterstaat had speciaal voor dit unieke moment de busstrook bij de Hollandse Brug vrijgegeven.

De achter elkaar geparkeerde bussen namen zo’n anderhalve kilometer van de busstrook langs de A6 in beslag: met de ingebruikname van de bussen heeft de vervoerder de grootste 15 meter-vloot van Nederland. Honderd chauffeurs van Keolis Nederland reden met 57 exemplaren van de MAN Lion City A26 LF (15 meter), tien MAN’s Lion City A37 LF (12 meter) en 33 MAN’s Lion City A44 LE (15 meter) naar Almere

De nieuwe MAN-bussen zijn bestemd voor een vernieuwend BRT-concept (Bus Rapid Transit) dat in Almere wordt uitgerold. Keolis Nederland, onderdeel van het internationale mobiliteitsbedrijf Keolis, bedient daarbij de reizigers op de stadslijnen hoog frequent en uiterst comfortabel. De nieuwe bussen van MAN, het netwerk, de dienstregeling, de haltes, infrastructuur, communicatie en beleving van de reiziger vormen samen één geheel onder de nieuwe naam allGo.

Tailormade door BusPartners

MAN heeft de bussen tailormade gebouwd in nauwe samenwerking met Keolis Nederland. Voor de inbouw van de bussen koos MAN de merkonafhankelijke onderhoudsspecialist BusPartners die de honderd bussen onder meer voorzag van zaken als chipkaartlezers, transponders en betaalautomaten. Ook monteerde BusPartners de camerasystemen die de sociale veiligheid in de bussen verhogen. De systemen stonden bij de concessie hoog op het wensenlijstje van de gemeente Almere, die veel waarde hecht aan de sociale veiligheid op de buslijnen binnen de stadsgrenzen. De bussen hebben aanvullend voorzieningen als een afsluitbare glazen veiligheidscabine voor de chauffeur. Ook zichtlijnen, die middels spiegels door de hele bus lopen, vergroten het gevoel van veiligheid voor zowel de bestuurder als de passagiers.

Digitaal instructieboek

De allGo MAN-bussen bieden veel rijcomfort, zo constateerden de honderd chauffeurs al tijdens hun eerste rit. Zij reden in hun vrije tijd met de gloednieuwe bussen van Hoogeveen naar Almere. Elk kwartier vertrok een groep van 10 bussen om de verkeersveiligheid te garanderen. Vooraf waren de chauffeurs geïnstrueerd over de bediening van de bus, onder meer middels een digitaal instructieboek van MAN. Een deel van de chauffeurs startte afgelopen zondagochtend met de allGo dienstregeling in Almere.

Geef een antwoord