BMW

Meer vermogen en efficiency voor compacte BMW M Performance modellen

Met de nieuwe generatie motoren die BMW in juli 2016 introduceert, brengen de BMW M Performance versies van de BMW 1 Serie en BMW 2 Serie hun sportieve karakter nog duidelijker naar voren. De nieuwe zescilinder-in-lijn benzinemotor levert 250 kW (340 pk) vermogen en is 10 kW (14 pk) sterker dan zijn voorganger. Dat zorgt in beide modellen niet alleen voor een snellere acceleratie, maar ook voor een lager verbruik en dito CO2-uitstoot. De drielitermotor met verder ontwikkelde BMW M Performance TwinPower Turbo techniek behoort tot de nieuwste generatie motoren van BMW Group. De verbeterde dynamiek en efficiency komen ook tot uiting in nieuwe typenamen. Vaarwel M135i en M235i, welkom BMW M140i 3-deurs (verbruik en CO2-emissie gecombineerd: 7,8 l/100 km, 179 g/km), BMW M140i 5-deurs (7,8 l/100 km, 179 g/km), BMW M240i Coupé (7,8 l/100 km, 179 g/km) en BMW M240i Cabrio (8,3 l/100 km, 189 g/km).

De vermogenstoename betekent dat de BMW M Performance versies van de BMW 1 Serie en BMW 2 Serie nu hetzelfde vermogen hebben als de BMW 1 Serie M Coupé uit 2011 en 2012. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/u is tot 0,3 seconde sneller dan die van hun voorgangers. Brandstofverbruik en emissies (volgens EU-testcyclus) zijn tot 7% lager. Zowel de BMW M140i 3-deurs als de BMW M140i 5-deurs, BMW M240i Coupé en BMW M240i Cabrio zijn standaard voorzien van een handgeschakelde zesversnellingsbak. De nieuwste versie van de achttraps Steptronic Sport automaat is een optie. Behalve met achterwielaandrijving zijn de vier nieuwe varianten ook leverbaar met intelligente BMW xDrive vierwielaandrijving.

Maatstaf voor vermogensafgifte, efficiency en verfijning: de nieuwe zescilinder-in-lijn benzinemotor met BMW M Performance TwinPower Turbo techniek.
De motor die voor de vier nieuwe krachtpatsers is ontwikkeld, onderscheidt zich met zijn directe reacties op het gaspedaal, enthousiasme voor hoge toerentallen en grote efficiency. Bij het klimmen van het toerental maakt ook deze motor het fraaie geluid dat kenmerkend is voor de zescilinder-in-lijn motoren van BMW. De motor is voorzien van een aluminium carter en cilinderkop. De verfijning die eveneens kenmerkend is voor BMW’s zescilinders ligt op een nog hoger niveau doordat de geluidsisolatie nog dichter bij de bron is aangepakt. De TwinScroll turbo is geïntegreerd in het gegoten stalen uitlaatspruitstuk en is zeer efficiënt dankzij de compacte bouw en de toepassing van een indirecte (watergekoelde) intercooler. De elektrische aansturing van de overdrukklep en de katalysator dragen bij aan de beperking van de emissies.

De nieuwste generatie van de volledig variabele klepbediening VALVETRONIC zorgt voor optimale reacties van de motor op het gaspedaal én helpt het brandstofverbruik te beperken. De nieuwste update van de BMW M Performance TwinPower Turbo techniek is dubbele VANOS – variabele nokkenastiming aan zowel de inlaat- als de uitlaatkant. Ook de waterpomp die alleen draait als dat nodig is, de computergestuurde oliepomp, Electric Power Steering, Auto Start Stop, Brake Energy Regeneration en diverse andere oplossingen onder de vlag van

BMW EfficientDynamics dragen bij aan de balans tussen rijdynamiek en minimaal brandstofverbruik.

Een essentieel kenmerk van de nieuwe motor is het hoge koppel dat over een zeer breed toerengebied beschikbaar is. De zescilinder-in-lijn levert zijn maximumkoppel van 500 Nm al vanaf 1.500 tot 4.500 toeren per minuut. Het maximumvermogen van 250 kW (340 pk) wordt bereikt bij 5.500 toeren per minuut.

P90219023_lowRes_bmw-m240i-coupe

Zesversnellingsbak met tussengasfunctie, 8-traps Steptronic Sport automaat met langere overbrengingsverhoudingen.
De technische innovaties die het rijplezier verhogen en het brandstofverbruik beperken, bewijzen ook hun diensten bij de transmissie van het motorvermogen naar de wielen. De standaard aanwezige, handgeschakelde zesversnellingsbak is voorzien van een functie die het toerental aanpast voor uitzonderlijk soepel schakelen. Bij terugschakelen zorgt het management van de transmissie voor automatisch tussengas. Zo wordt het toerental verhoogd naar het niveau dat ideaal is voor de beoogde volgende versnelling (met andere woorden: de uitgaande as van de motor draait dan hetzelfde toerental als de ingaande as van de versnellingsbak).

De nieuwste generatie van de zescilinder-in-lijn motor kan optioneel worden gecombineerd met de nieuwe versie van de 8-traps Steptronic Sport automaat. Met zijn langere overbrengingsverhoudingen en inwendig geoptimaliseerde werking draagt deze transmissie – standaard in de vierwielaangedreven versies van de compacte BMW M Performance varianten – eveneens bij aan verlaging van het verbruik.

Doordat de transmissie meer versnellingen tegelijk kan terugschakelen, is dynamischer schakelen en vooral snelle reacties op het gaspedaal mogelijk. Tevens zijn het rijcomfort en het geluidsniveau in de auto aangenamer dankzij de toepassing van een vibratiedemper, die reageert op het toerental. De 8-traps Steptronic Sport automaat biedt een ongeëvenaarde schakeldynamiek en in combinatie met Launch Control voor een optimale tractie en acceleratie. Nog een eigenschap van de transmissie is de proactieve schakelstrategie. Daarbij werkt het transmissiemanagement samen met het navigatiesysteem om de route vooraf te analyseren en op basis daarvan het ideale moment te bepalen voor overschakelen.

Verbeterde dynamiek, lager verbruik: acceleratie 0,3 seconde sneller, verbruik tot 7% minder.
De verbeterde dynamiek van de vernieuwde aandrijflijn is af te lezen aan de snellere acceleratietijden. De handgeschakelde versie van de BMW M140i 3-deurs en BMW M140i 5-deurs sprinten vanuit stilstand in 4,8 seconden naar 100 km/u. Met de optionele 8-traps Steptronic Sport automaat is dat 4,6 seconden. Dat betekent dat deze versies 0,3 seconde sneller de 100 km/u bereiken dan hun voorgangers. Hetzelfde geldt voor de 3- en 5-deurs versies van de BMW M140i xDrive, die in slechts 4,4 seconden van 0-100 km/u sprinten. Het gemiddelde brandstofverbruik volgens de EU-testcyclus bedraagt 7,8 l/100 km voor de BMW M140i 3-deurs en BMW M140i 5-deurs (automaat: 7,1 l/100 km). In combinatie met xDrive vierwielaandrijving (standaard automaat) komt het verbruik uit op 7,4 l/100 km. In alle gevallen ligt het brandstofverbruik 3 tot 5% lager ten opzichte van hun voorgangers. CO2-emissies zijn nu 179 g/km (automaat: 163 g/km) voor de achterwielaangedreven versies en 169 g/km in combinatie met xDrive.

De BMW M240i Coupé sprint eveneens in 4,8 seconden van 0 naar 100 km/u (automaat: 4,6 seconden) – of in 4,4 seconden met xDrive vierwielaandrijving. Dat betekent een 0,2 seconde snellere sprint dan die van de voorgangers. Verbruik en emissies liggen volgens de EU-testcyclus 4 tot 7% lager dan die van de voorgangers. De BMW M240i Coupé laat met de handgeschakelde versnellingsbak een verbruik van 7,8 l/100 km noteren en een CO2-emissie van 179 g/km, terwijl die met de 8-traps Steptronic Sport automaat 7,1 l/100 km verbruikt en 163 g/km uitstoot. De BMW M240i xDrive Coupé staat in de boeken met 7,4 l/100 km en 169 g/km.

Beide open varianten sprinten 0,3 seconde sneller vanuit stilstand naar 100 km/u dan hun voorgangers. De acceleratie vergt nu slechts 4,9 seconden (automaat: 4,7 seconden) voor de BMW M240i Cabrio en 4,6 seconden voor de BMW M240i xDrive Cabrio. Verbruik en uitstoot van de handgeschakelde versie zijn volgens de EU-testcyclus 2 tot 6% gedaald tot 8,3 l/100 km en 189 g/km. Voor de versie met 8-traps Steptronic Sport automaat is dat 7,4 l/100 km en 169 g/km. De BMW M240i xDrive Cabrio komt uit op 7,8 l/100 km en 179 g/km.

P90218752_lowRes_bmw-m240i-convertibl

Riante uitrusting voor verhoogde rijplezier.
Net als de geoptimaliseerde aandrijflijn is ook de uitrusting van de compacte
BMW M Performance modellen erop gericht het sportieve rijplezier te verhogen. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer 10 mm verlaagde
M Sport-wielophanging, lichtmetalen 18-inch M Sport-wielen met exclusief dubbelspaaksdesign, een M Sport-remsysteem, Variable Sports Steering met Servotronic-functie, voor elk model een afzonderlijk M-aerodynamicapakket en spiegelkappen in de kleur Ferric Grey metallic. De sportstoelen die met stof en Alcantara zijn bekleed en afgewerkt met blauw stiksel, het met leder beklede M-sportstuur en de M-voetsteun geven het interieur een extra sportief accent.

Geef een antwoord