Renault

Renault steunt “Declaration of Amsterdam” ten gunste van de autonome auto

De 28 Europese ministers van Transport kwamen vandaag bijeen om de “Declaration of Amsterdam” ten gunste van autonoom rijden te ondertekenen. Zij konden bovendien zelf plaatsnemen achter het stuur van autonoom rijdende auto’s, omdat diverse fabrikanten, waaronder Renault, aanwezig waren in Amsterdam. Renault presenteerde voor het eerst drie demonstratiemodellen “Renault Espace Autonomous Driving”, die inmiddels duizenden uren op de openbare weg in Europa hebben gereden.

“Vandaag wordt een belangrijk nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van autonoom rijden op de weg. Renault werkt nauw samen met industriële partners, andere autofabrikanten en wetgevers aan een veilige en een stressloze toekomst op de weg” aldus Rémi Bastien, Directeur Prospective Autonomous Driving, Renault-Nissan Alliance.

Autonoom rijden voor iedereen
Tussen nu en 2020 introduceert Renault modellen die voorzien zijn van de functie autonoom rijden “single-lane control”, waarmee op de snelweg autonoom gereden kan worden op één rijstrook. Vanaf 2020 wil Renault de eerste volume autofabrikant zijn die, volledig veilig, auto’s voor het grote publiek uitrust met “eyes off/hands off” technologie en dat tegen betaalbare prijzen. Deze technologie moet autorijden veiliger en prettiger maken en ervoor zorgen dat bestuurders hun tijd optimaal kunnen gebruiken.

Renault werkt al ruim vijftig jaar aan het verbeteren van verkeersveiligheid. Meer dan 90 % van de verkeersongevallen wordt door mensen veroorzaakt. Daarom is het systeem van Renault, dat de bediening van de auto dus geheel of gedeeltelijk overneemt, erop gericht de bestuurder te assisteren om het aantal verkeersongelukken terug te dringen. Dankzij de vooruitgang die Renault in de afgelopen jaren heeft geboekt, is het aantal ernstige en dodelijke ongevallen met Renault modellen in Frankrijk in vijftien jaar met 80 % afgenomen. Met autonoom rijden is de veiligheid nog verder te verbeteren.

Door de bestuurder minder leuke taken uit handen te nemen – zoals het rijden op snelwegen en in files – maakt het autonome systeem het rijden aangenamer en meer ontspannen. En dit alles met behoud van het rijplezier, geheel naar keuze van de bestuurder.

Vanaf 2020 kan de bestuurder zijn tijd in de auto beter benutten om te profiteren van connectiviteit aan boord. Zodra de wet- en regelgeving dat toestaan en de omstandigheden het toelaten, kan de bestuurder volledig veilig gebruikmaken van de onlinevoorzieningen in de auto.

Deze toekomstvisie, die al getoond werd in het prototype Renault ZOE Next Two uit 2014, wordt nu belichaamd door de demonstratieversie op basis van de Espace: de “Renault Espace Autonomous Driving”.

One thought on “Renault steunt “Declaration of Amsterdam” ten gunste van de autonome auto

Geef een antwoord