Porsche

Nieuwe Porsche 911 Carrera: krachtiger, efficiënter, nog meer rijplezier

De nieuwe generatie van ’s werelds bestverkochte sportwagen komt er aan. De ‘flat-six’-motoren van de Porsche 911 Carrera krijgen de beschikking over innovatieve turbotechnologie, het geavanceerde onderstel maakt een betere balans tussen prestaties en comfort mogelijk en het verbeterde infotainmentsysteem biedt veel nieuwe (online) mogelijkheden. Een andere noviteit is de beschikbaarheid van actieve achterasbesturing. Door alle verbeteringen rondt de nieuwe 911 Carrera de Nordschleife van de Nürburgring nu in 7.30 min. Daarmee is hij tien seconden sneller dan zijn voorganger.

De nieuwe 911 Carrera-modellen zijn om te beginnen uiterlijk gewijzigd. Opvallende kenmerken zijn de vierpunts dagrijverlichting, gewijzigde deurgrepen, een motorkap met verticale spijlen en nieuwe achterlichten met karakteristieke vierpunts-remlichten.

Innovatieve turbotechnologie: krachtiger en zuiniger
Porsche heeft al meer dan 40 jaar turbo-ervaring, zowel voor straat- als circuitauto’s. Dat betaalt zich uit in de nieuwe 911 Carrera-modellen. De 3-liter ‘flat-six’ met turbotechnologie van de 911 Carrera is goed voor 272 kW/370 pk en een koppel van 450 Nm (tussen 1.700-5.000 tpm). In de Carrera S levert de 3-liter turbomotor 309 kW/420 pk en 500 Nm, eveneens in het brede toerengebied van 1.700-5.000 tpm. De extra kracht van de Carrera S komt op het conto van specifieke uitlaatgasturbo’s, een speciaal uitlaatsysteem en een gewijzigd motormanagement. Voor beide nieuwe 911 Carrera-modellen geldt dat de motoren 20 pk sterker zijn dan hun voorganger en dat het maximale koppel met 60 Nm is toegenomen. Het maximale toerental van 7.500 tpm draagt evenals de karakteristieke ‘flat-six’-sound bij aan optimaal rijplezier.

Topprestaties op alle fronten
De nieuwe 911 Carrera-modellen zijn duidelijk zuiniger dan hun voorgangers. Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de winst tot 12%. Het officiële fabrieksverbruik van de nieuwe 911 Carrera met PDK-transmissie bedraagt bijvoorbeeld 7,4 l/100 km (-0,8 l/100 km). Het gemiddelde van de 911 Carrera S met PDK komt op 7,7 l/100 km (-1,0 l/100 km).
De nieuwe motoren zorgen ook voor nog betere prestaties. De 911 Carrera Coupé met Porsche Doppelkupplung transmissie (PDK) en Sport Chrono Pakket sprint in 4,2 seconden van 0-100 km/h (0,2 s sneller dan zijn voorganger). De topsnelheid bedraagt 295 km/h (+ 6 km/h). De 911 Carrera S met PDK en Sport Chrono Pakket is de eerste 911 Carrera die in minder dan 4,0 s van 0-100 km/h sprint (3,9 s – eveneens 0,2 s sneller dan de voorganger). De topsnelheid bedraagt 308 km/h (+ 4 km/h).

Sport Chrono Pakket met individuele instellingen
De nieuwe 911 Carrera-modellen met Sport Chrono Pakket hebben nu een draaiknop op het stuur die het mogelijk maakt een eigen ‘set-up’ voor de Porsche te kiezen. De bestuurder heeft keuze uit ‘Normal’, ‘Sport’, ‘Sport Plus’ en ‘Individual’. Met deze laatste kan de bestuurder een eigen ‘set-up’ samenstellen. De schakelsnelheid van de PDK-transmissie is bijvoorbeeld naar eigen wens in te stellen en dat geldt ook voor de respons van de motor en het PASM (Porsche Active Suspension Management) en de geluidsintensiteit van de sportuitlaat. De uitvoeringen met PDK-transmissie beschikken ook over de ‘Sport Response’-knop. Met deze knop ingedrukt wordt de aandrijflijn op scherp gezet voor 20 seconden lang maximaal accelereren, bijvoorbeeld voor een extra snelle inhaalactie. De juiste versnelling wordt ingeschakeld en het motormanagement stelt zich in op een extra snelle motorrespons.

Verbeterd PASM verlaagt het onderstel met 10 mm
De nieuwe Porsche 911 Carrera wordt voor het eerst standaard geleverd met het PASM-onderstel (Porsche Active Suspension Management). Vergeleken met de voorganger verlaagt dit het onderstel met 10 mm. Dat betekent: nog meer stabiliteit in snelle bochten. Tegelijkertijd zorgt een nieuwe generatie schokdempers voor een nog betere balans tussen comfort en sportiviteit. De nieuwe dempers kenmerken zich door een snellere respons en ze verbeteren de grip bij een dynamische rijstijl. Standaard zijn wielen met vijf dunne, dubbele spaken en banden met lage rolweerstand. De achterwielen zijn nu 11,5 inch breed (voorganger: 11 inch). De breedte van de achterbanden bedraagt 305 mm (was 295 mm).

Nieuw voor de 911 Carrera S: actieve achterasbesturing
De nieuwe 911 Carrera S is optioneel leverbaar met actieve achterasbesturing. Deze technologie, afkomstig van de 911 Turbo en de GT3 en GT3 RS, zorgt voor een nog beter instuurgedrag en extra stabiliteit bij rijbaanwisselingen op hoge snelheid. Bovendien verkleint rear-axle steering de draaicirkel met 0,5 m. Daarmee is de 911 Carrera makkelijk te manoeuvreren in het stadsverkeer. Het design van het stuurwiel (diameter 375 mm) vindt zijn inspiratie in dat van de 918 Spyder. Het optionele GT sportstuur heeft een diameter van 360 mm. Praktisch detail: met één druk op de knop is de voorzijde van de auto hydraulisch met 40 mm te verhogen (gedurende 5 s.). Dit voorkomt dat de onderzijde van de 911 Carrera de bodem raakt bij bijvoorbeeld het uitrijden van een parkeergarage.

Nieuwe Porsche Communication management met online navigatie
De nieuwe 911 Carrera-modellen worden standaard geleverd met het nieuwe Porsche Communication Management (PCM) met online navigatie en stembediening. Het PCM is net als smartphones te bedienen via handbewegingen op het touchscreen; input via schrijfbewegingen is mogelijk. Smartphones zijn te verbinden via WiFi en uiteraard ook aan het PCM te koppelen. Er kan dan gebruik worden gemaakt van Apple CarPlay. De speciale opbergruimte voor smartphones in de armsteun is multifunctioneel: hij zorgt voor batterij-sparend opladen en draagt bij aan een optimale ontvangst.
Real-time verkeersinformatie zorgt voor nog betere navigatie. Het geeft de bestuurder een snel en duidelijk overzicht en indien nodig wordt de route op basis van deze informatie automatisch aangepast. Google Earth en -Streetview zijn nu ook in het navigatiesysteem geïntegreerd. Hiermee kan de bestuurder zich nog beter oriënteren. Andere belangrijke features van het PCM zijn Porsche Car Connect en de Porsche Connect app. De app kan worden gebruikt voor het op afstand bedienen van diverse functies, dataoverdracht ten behoeve van de navigatie, het streamen van muziek etc.

Assistentie op niveau
Voor de 911 Carrera zijn diverse nieuwe en verbeterde assistentiesystemen leverbaar. De optionele cruise control kan nu bijvoorbeeld een subtiele remactie uitvoeren als de vooraf ingestelde snelheid wordt overschreden, bijvoorbeeld bij heuvelaf rijden. De optionele Adaptieve Cruise Control (ACC) heeft, als de Porsche is uitgevoerd met PDK-transmissie, nu ook een coasting-functie. De coasting-functie laat de auto doorrollen bij gas loslaten zonder te remmen. Dit bespaart brandstof. De optionele rijbaanassistent monitort achteropkomend verkeer met behulp van een radar en waarschuwt indien nodig met LED’s in de buitenspiegels voor voertuigen in de dode hoek. Elke nieuwe 911 Carrera beschikt standaard over het post-collision remsysteem, waardoor de Porsche automatisch stopt na een ongeval. Zo wordt vervolgschade voorkomen.

One thought on “Nieuwe Porsche 911 Carrera: krachtiger, efficiënter, nog meer rijplezier

Geef een reactie