Volvo

Volvo presenteert opblaasbaar kinderzitje

Volvo Cars presenteert een achterwaarts gekeerd, opblaasbaar kinderzitje. Het op een zeiluitrusting geïnspireerde concept zitje is lichtgewicht, opblaasbaar en dus super makkelijk op te bergen én te dragen. “Voor mij is kinderveiligheid een nummer één prioriteit. Toch vroeg ik mijzelf altijd af waarom de populairste en meest functionele kinderzitjes zelden verfijnd of elegant zijn. Wij wonen in het buitenland met onze twee peuters en hebben veel ervaring met lastige kinderzitjes op luchthavens en hoe ze vervolgens in een onbekende huurauto passen,” aldus Lawrence Abele, Design Manager bij Volvo Monitoring en Concept Center in Camarillo.

KINDERZITJE VOLVO2

Het opblaasbare Kinderstoel Concept is naar achter gericht, omdat dit de veiligste methode is voor kinderen om te reizen. Een kindernek is onderontwikkeld dus niet zo sterk als dat van een volwassene. In geval van een frontale botsing wordt het hoofd van de vooruitkijkende inzittende naar voren gegooid, wat enorme spanning uitoefent op de nek. Volvo acht het wetenschappelijk bewezen dat kinderen daarom speciale steun nodig hebben en moeten tenminste tot hun derde of vierde levensjaar achterwaarts gekeerd zitten.“Eigenlijk is het voor ons allemaal beter om in achterwaartse richting te zitten, maar voor jonge kinderen geldt dat zeker,” zegt Lawrence.

KINDERZITJE VOLVO3Design
“Het doel was om een stoel te ontwikkelen die veilig, of veiligere is dan alles op de huidige markt. Maar naast dat wil ik dat iedereen, inclusief kinderen in aanraking komen met geweldig design,” eindigt Lawrence.
De ontwerpers haalden hun inspiratie uit de Volvo Ocean Race. Ze zochten naar duurzame materialen van hoge kwaliteit die veelal worden gebruikt in zeiluitrustingen. De ruige look en kwaliteit van de materialen waren een inspiratie voor het designkarakter van het zitje.

“Eén van onze grootste uitdagingen op designgebied was het ontwikkelen van de innovatieve, opblaasbare structuur. We hebben hard gewerkt om de dikte te reduceren en zachte lijnen aan te brengen om een aangename vorm te creëren,” vertelt Lawrence.

De designfilosofie van Volvo Cars is rondom het motto ‘Designed Around You’ ontwikkelt. Dit is natuurlijk ook van toepassing op kinderen; hun stoelen moeten voorzien in de perfecte balans tussen steun en comfort.

Geef een reactie