Abarth

Abarth op de autosalon van Genève 2018

Op de Abarth-stand in Genève zal ongetwijfeld de show worden gestolen door de Abarth 124 GT, de nieuwe speciale versie met twee karakters: onvervalste roadster en ultramoderne dichte sportwagen dankzij een veilige lichtgewicht hardtop, de enige op de markt die geheel van koolstofvezel is gemaakt.

De nieuwe speciale versie van de Abarth 124, die tijdens een preview ter gelegenheid van de Geneefse autotentoonstelling wordt gepresenteerd, heeft twee gezichten: coupé en roadster, verpakt in een exclusieve outfit in de kleur Grigio Alpi Orientali. De Abarth 124 GT biedt een speciale kapoplossing die zowel licht als eenvoudig is. Het comfort van een gemakkelijk met de hand te bedienen softtop is gecombineerd met de voordelen van een veilige lichtgewicht hardtop van hightech-materiaal. Het betreft hier de enige op de markt aangeboden hardtop die helemaal van koolstofvezel is gemaakt. Behalve over alle voorzieningen die aan het succes van de 124 spider hebben bijgedragen, beschikt de auto over een paar exclusieve details zoals 17-inch OZ Ultra-Light lichtmetalen velgen, die maar liefst drie kilo lichter zijn dan de standaardwielen en een betere handling combineren met een fris sportief design.

Verder zijn de spiegelkappen uitgevoerd in een speciale tint staalgrijs die uitstekend combineert met de voorspoiler. Een matzwarte motorkap is op bestelling leverbaar. Deze afwerking verwijst onmiskenbaar naar de klassieke Abarth 124 Rally waarop destijds de zwarte motorkap werd toegepast om te voorkomen dat de bestuurder door de zon zou worden verblind.

De hardtop, die aan de binnenzijde is gevoerd, heeft een grote achterruit en een effectief verwarmingselement om de ruit in nog geen drie minuten te ontdooien. Het uit koolstofvezel gemaakte dak weegt 16 kilo en draagt bij aan de algehele sterkte en torsiestijfheid van de carrosserie. Het garandeert een goede temperatuur- en geluidsisolatie, evenals een royaal achteruitzicht. Een ander belangrijk punt is dat het dak in enkele zeer eenvoudige stappen kan worden verwijderd en gemonteerd. Dit betekent dat men in luttele minuten van opwindend openluchtrijden kan omschakelen naar een stoere gran-turismostijl. Dit aspect is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het DNA van Abarth. Ondanks hun unieke verschillen illustreren de beide rijstijlen op perfecte wijze de kernwaarden van Abarth, t.w. prestaties, vakmanschap en technische excellentie. Het is dan ook geen toeval dat de Abarth 124 werd ontwikkeld om een nieuw referentiepunt te creëren in de wereld van de compacte open sportwagens. Het model doet dat met baanbrekende technische oplossingen, zoals de achter de vooras gemonteerde motor, geavanceerde mechanische componenten en de toepassing van speciale materialen om een gunstig specifiek gewicht te bereiken. De perfecte 50/50-gewichtsverdeling in rijklare toestand maakt de auto uitstekend wendbaar en geeft de bestuurder volop feedback. De wielophanging omvat vóór hooggeplaatste dubbele driehoeksdraagarmen en achter een uit vijf stangen bestaande multilink-ophanging met een speciale setup om de rem- en bochtstabiliteit te vergroten.

De Abarth 124 GT is uitgerust met de 170 pk sterke 1,4-liter viercilinder-turbomotor (dat is ongeveer 124 pk per liter) en 250 Nm koppel. De auto heeft een topsnelheid van 232 km/h en accelereert van 0 naar 100 km/h in 6,8 seconden. Hij is leverbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een sequentiële Esseesse Sport-automaat. De eerste wordt gekenmerkt door een snelle en nauwkeurige schakeling dankzij een korte, direct werkende schakelpook. En aangezien een sportief motorgeluid onverbrekelijk verbonden is met elke Abarth, omvat de standaarduitrusting een Record Monza-uitlaat met dual-mode systeem om de weg van het uitlaatgas op het motortoerental af te stemmen en een donkere uitlaatroffel te produceren.

De Nederlands Abarth-importeur laat later dit jaar weten of de Abarth 124 GT ook in Nederland wordt aangeboden.

Geef een antwoord