Skoda

Vernieuwde ŠKODA Octavia beleeft wereldpremière

Maak kennis met de nieuwe generatie van ŠKODA’s bestsellers: ŠKODA heeft de grondig vernieuwde Octavia aan de wereld voorgesteld. ŠKODA’s bestuursvoorzitter Bernhard Maier en ŠKODA hoofdontwerper Jozef Kabaň hebben voorafgaand aan de Wiener Automobilmesse de vernieuwde ŠKODA Octavia Combi en de ŠKODA Octavia RS geïntroduceerd. Dankzij de nieuwste techniek en een nieuwe designtaal beschikt de gezins- en zakenauto van ŠKODA over nog meer dynamiek en emotie.

Nieuwe voorzijde en koplampen met LED-technologie
De markante voorzijde kenmerkt zich door een bredere grille, extra koplampen met kristallook en een nieuw vormgegeven voorbumper met nog bredere luchtopeningen met honingraatstructuur. Voor de koplampunits zijn adaptieve lichten met full LED-technologie verkrijgbaar. De C-vormige LED-achterlichten hebben nu een vlak, homogeen lichtbeeld. De ŠKODA Octavia is enkele millimeters langer geworden, de spoorbreedte aan de achterzijde is met 30 millimeter toegenomen.

Het interieur is nog hoogwaardiger vormgegeven en uitgerust, het instrumentenpaneel en de bediening van de klimaatregeling zijn uitgevoerd in een nieuwe design. De nieuwe LED-ambianceverlichting in de portieren beschikt over tien kleuren. Tot de nieuwe Simply Clever-oplossingen behoren twee USB-aansluitingen in het achtercompartiment, klaptafels aan de rugleuningen van de voorstoelen, een uitneembare LED-lamp in de bagageruimte van de Combi en een verwarmbaar stuur.

Handige infotainmentsystemen
De bedieningsunits voor de nieuwe generatie infotainmentsystemen zijn voorzien van een glasdesign en ze reageren dankzij de innovatieve displays al na een lichte aanraking. Het meest luxueuze navigatiesysteem Columbus beschikt over een 9,2 inch groot display, een WLAN-hotspot en een LTE-module voor een bijzonder snelle data-overdracht. Smartphones kunnen met behulp van de Phonebox door middel van inductie worden opgeladen.

Nieuwe rijassistentiesystemen voor meer veiligheid en comfort
De elektronische assistentiesystemen ontstijgen het gebruikelijke niveau in de compacte middenklasse duidelijk. Nieuw zijn de Trailer Assist, de anticiperende voetgangersbescherming, Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert en Crew Protect Assist, dat samenwerkt met Front Assist inclusief City-noodstopfunctie.

Omvangrijk motorenaanbod, DSG-transmissie en vierwielaandrijving
Voor de ŠKODA Octavia en de ŠKODA Octavia Combi zijn vier benzinemotoren (TSI), vier dieselmotoren (TDI) en een G-TEC-motor (CNG) leverbaar. De vermogens lopen uiteen van 63 kW/86 pk tot 135 kW/184 pk. Naast de handgeschakelde versnellingsbak is voor alle motoren (met uitzondering van de basis-benzinemotor en de basis-dieselmotoren) ook een DSG-transmissie verkrijgbaar – nieuw is daarbij de 7-traps DSG-transmissie. De versies 1.8 TSI en 2.0 TDI zijn verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Een nieuwe motorisering is de 2.0 TDI (110 kW/150 pk) met DSG- transmissie en 4×4-aandrijving – de eerste ŠKODA Octavia met vierwielaandrijving en 7-traps DSG. Tegen meerprijs is Dynamic Chassis Control (DCC) verkrijgbaar, waarmee de demping sportief of juist comfortabel kan worden afgesteld. Alle motoren voldoen aan de emissienorm Euro 6.

RS-modellen staan garant voor maximale sportiviteit
De topmodellen van de ŠKODA Octavia en de ŠKODA Octavia Combi zijn de beide RS-uitvoeringen. Bij de benzineversie met 2.0 TSI-motor is het vermogen met 7 kW/10 pk verhoogd naar 169 kW/230 pk. Hij sprint in 6,7 seconden van 0 naar 100 km/h en haalt een topsnelheid van 250 km/u. Daarmee is de RS 2.0 TSI de sterke en snelste ŠKODA Octavia ooit. De TDI-motor kenmerkt zich door zijn efficiency, hij verbruikt gemiddeld slechts 4,5 liter diesel per 100 kilometer. Het sportonderstel zorgt voor een verlaging van 15 mm, de achterste spoorbreedte is 30 mm breder dan voorheen. Er zijn lichtmetalen wielen verkrijgbaar met een grootte van 17 tot 19 inch. Het dynamische karakter wordt onderstreept door het stabiliteitsprogramma ESC met elektronisch sperdifferentieel XDS+ en de rijmodus Performance Mode Selection met Performance Sound Generator (meeruitvoering).

De geschiedenis van een bestseller
De ŠKODA Octavia is de best verkochte modelreeks van ŠKODA. Sinds zijn debuut in 1996 zijn er tot op heden wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. In 2016 werden van de derde generatie wereldwijd 436.300 exemplaren verkocht, waardoor de compacte middenklasser een aandeel van meer dan 38 procent heeft in de totale verkopen van het merk. In Europa kozen 255.100 mensen voor dit model, een toename van 4,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Geef een antwoord