BMW

BMW Group THE NEXT 100 YEARS. Alle Vision-voertuigen

Zes kernthema’s vormen de toekomstvisie van BMW Group. Ze zijn ook de inspiratie voor de Vision-voertuigen van BMW, MINI, BMW Motorrad en Rolls-Royce die BMW Group aan het publiek laat zien ter gelegenheid van haar eeuwfeest. BMW Group viert zijn eeuwfeest onder het motto ‘THE NEXT 100 YEARS’. Met toekomstgerichtheid en aanpassingsvermogen weet BMW Group zich altijd te onderscheiden. Al sinds de oprichting in 1916 speelt BMW Group een belangrijke rol bij het vormgeven van ‘mobiliteit van de toekomst’. Dat deed het door zichzelf telkens opnieuw uit te vinden en te evolueren van een fabrikant van vliegtuigmotoren tot een motorfietsen- en autofabrikant.
Tegenwoordig omvat BMW Group de merken BMW, MINI, BMW Motorrad en Rolls-Royce, en een groot aantal mobiliteitsdiensten en BMW Financial Services. Door de jaren heen heeft het bedrijf zijn blik altijd naar de toekomst gericht – dat is onderdeel van het DNA van BMW Group.

Het is dus logisch dat BMW Group bij het eeuwfeest voornamelijk naar de toekomst kijkt en zijn visie op individuele mobiliteit toelicht die over twee tot drie decennia realiteit zal zijn. Het is zowel spannend als uitdagend om een voorstelling te maken van de toekomst. Hoe zullen we dan leven en onszelf verplaatsen? Hoe zien de maatschappij, de economie en de leefomstandigheden er dan uit – en hoe moet de mobiliteit zich hierop aanpassen? Welke mogelijkheden bieden nieuwe technologieën? Welke invloed hebben digitalisering en connectiviteit op de eisen die we aan een auto stellen?

Om antwoorden te vinden op deze vragen, heeft BMW Group zes hypothesen geformuleerd met betrekking tot individuele mobiliteit in de komende decennia, gebaseerd op de voornaamste megatrends en toekomstverwachtingen.

Mobiliteit wordt veelzijdiger.
Nieuwe mobiliteitsvormen bieden mensen eindeloos veel mogelijkheden om zichzelf te verplaatsen op de manier waarop zij dat wensen. BMW Group wil een rol spelen bij het vormgeven van deze toekomstige vormen van mobiliteit.

Connectiviteit wordt een tweede natuur.
In de toekomst is alles ‘connected’. BMW Group is ervan overtuigd dat digitalisering en digitale intelligentie mensen tot dienst moeten zijn. Dat is de enige manier om onze kwaliteit van leven blijvend te verbeteren.

Mobiliteit wordt steeds meer maatwerk.
Mobiliteit wordt steeds flexibeler en steeds meer afgestemd op onze persoonlijke behoeften. In de toekomst zorgt op maat gesneden mobiliteit er automatisch voor dat mensen gebruikmaken van het op dat moment handigste vervoermiddel waarmee ze via de gewenste route hun eindbestemming bereiken. BMW Group biedt dan nauwkeurig op elkaar afgestemde producten en diensten die daarop inspelen.

Technologie wordt menselijk.
Technologie wordt steeds slimmer. BMW Group is van mening dat innovaties alleen zinvol zijn voor mensen als ze simpel werken en gebruiksvriendelijk zijn. Om dat te realiseren, moet technologie van mensen kunnen leren en zich aan hen aanpassen, zodat de technologie minder technisch en juist menselijker wordt.

Energie wordt emissievrij.
In de toekomst is energie in toenemende mate afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. BMW Group heeft zich ten doel gesteld om milieuvriendelijke auto’s te bouwen met gebruikmaking van hernieuwbare energie en zonder emissie van schadelijke gassen.

Verantwoordelijkheid wordt meer divers.
In de toekomst wordt het nog belangrijker dat wereldwijd opererende bedrijven als BMW Group hun verantwoordelijkheid nemen voor het milieu, maar ook voor de mensen die direct of indirect betrokken zijn bij hun activiteiten. Eén aspect – dat betrekking heeft op zowel het internationale personeelsbestand dat meer dan honderd nationaliteiten omvat, als op de mensen die via de diverse productielocaties betrokken zijn bij het merk – is de stimulering van interculturele uitwisseling en verbetering van de kwaliteit van leven. BMW Group ondersteunt al meer dan tweehonderd milieu- en sociale projecten in meer dan 42 landen. Daarbij wordt de plaatselijke bevolking betrokken om het effect te maximaliseren.

(Voor meer informatie over Corporate en Interculturele Responsibility bij BMW Group, zie www.bmwgroup.com/responsibility).

Deze zes kernthema’s vormen samen de toekomstvisie van BMW Group. Ze zijn ook de inspiratie voor de Vision-voertuigen die het merk aan het publiek laat zien ter gelegenheid van haar eeuwfeest.

Elk merk van BMW Group interpreteert de mobiliteit van de toekomst op een manier die past bij zijn merkwaarden:

De BMW VISION NEXT 100 is een voorbode van de wijze waarop BMW rijden in de toekomst geweldig zou kunnen maken.

De MINI VISION NEXT 100 staat symbool voor een volledig individuele, permanent beschikbare vorm van stedelijke mobiliteit.

De Rolls-Royce VISION NEXT 100 is het toppunt van automobiele luxe, waarbij de wensen van de klant het uitgangspunt zijn.

De BMW Motorrad VISION NEXT 100 laat zien hoe rijplezier en onbeperkte vrijheid er in de toekomst uit kan zien.

2. BMW Groups VISION NEXT 100-voertuigen

2.1. BMW VISION NEXT 100: ‘BMW maakt rijden geweldig’ – hoe ziet dat er in de toekomst uit?

In de niet al te verre toekomst rijden de meeste auto’s waarschijnlijk autonoom – mensen rijden in robots op wielen. Gezien deze ontwikkelingen is het de vraag wat het bestaansrecht is voor auto’s van BMW, een merk dat bekendstaat om de individuele rijbeleving en het rijplezier. Ook is het de vraag hoe de merkwaarden van BMW vertaald kunnen worden naar de toekomst.

Bij de ontwikkeling van de BMW VISION NEXT 100 was het doel om geen anonieme auto te creëren, maar een auto die in hoge mate gepersonaliseerd is en optimaal kan inspelen op de behoeften van de bestuurder – want de bijzonder hechte band tussen een BMW en zijn bestuurder willen we behouden. Bij de ontwikkeling van de BMW VISION NEXT 100 hield het designteam specifiek rekening met alle trends en technologische ontwikkelingen die in de komende decennia relevant zijn voor BMW. Ze hebben echter ook innovaties en ontwerpen uit het verleden als inspiratie gebruikt. De voornaamste factor was echter iets wat altijd kenmerkend was voor het merk BMW: de focus op technologie en waarde voor de klant, zonder compromissen te sluiten.

Adrian van Hooydonk, hoofd van BMW Group Design: ‘Als je je als designer iets kunt voorstellen, dan is de kans groot dat het op een dag realiteit wordt. Ons doel met de BMW VISION NEXT 100 was de ontwikkeling van een toekomstscenario dat mensen aanspreekt. Technologie ontwikkelt zich met grote stappen, waardoor fantastische nieuwe mogelijkheden ontstaan. Die zorgen ervoor dat we de bestuurder nog beter kunnen ondersteunen, wat weer voor een nog intensere rijbeleving zorgt. Persoonlijk denk ik dat technologie zo intuïtief mogelijk moet zijn qua bediening en beleving. Zodat interactie tussen mens, machine en omgeving naadloos verloopt. De BMW VISION NEXT 100 laat zien hoe we die toekomst willen vormgeven.’

Vier belangrijke aspecten die de basis vormen voor de BMW VISION NEXT 100:

Een echte BMW is altijd op de bestuurder gericht.
In de afgelopen jaren is de wijdverbreide overtuiging in de auto-industrie dat het niet langer de vraag is ‘of’ maar ‘wanneer’ autonoom rijden zijn intrede doet. BMW Group is er bovendien van overtuigd dat BMW rijders hun auto in de toekomst het werk kunnen laten doen – maar alleen als de bestuurder dat wil. De BMW VISION NEXT 100 is een echte BMW, die een intense rijervaring biedt.

Kunstmatige intelligentie en intuïtieve technologie smelten samen.
In de komende jaren worden auto’s volledig ‘connected’ en wordt digitale technologie zo normaal dat ze in praktisch elk aspect van ons leven is te vinden. Door de toenemende digitalisering gaan de fysieke en de digitale wereld meer en meer in elkaar over. Kunstmatige intelligentie zal van ons leren, inspelen op onze wensen en op de achtergrond taken uitvoeren die wij hebben opgedragen. De wijze waarop mensen en technologie communiceren, verandert ingrijpend: displays en touchscreens worden vervangen door intuïtievere vormen van human-machine communicatie en interactie. Sterker nog: technologie wordt menselijker.

Nieuwe materialen bieden ongekende nieuwe mogelijkheden.
Hoe worden auto’s in de toekomst geproduceerd? Op een gegeven moment zijn persen die honderdduizenden stalen onderdelen uitspuwen wellicht overbodig – de toepassing van koolstofvezel is een eerste teken van de ingrijpende ontwikkelingen die gaande zijn in de wereld van automaterialen en -productie. Technieken als 4D-printen produceren geen componenten of voorwerpen, maar slimme materialen en zouden op korte termijn de conventionele machines kunnen vervangen om ongekende mogelijkheden qua design en techniek te realiseren.

Mobiliteit blijft een emotionele ervaring.
In auto’s van BMW ging het nooit uitsluitend om de praktische eigenschappen of om het vervoer van A naar B. In een BMW draait het om het uitkijken naar de volgende bocht, het voelen van de kracht van de motor en het genieten van snelheid: de sensitieve beleving, de adrenalinekick en dat spannende moment waarop de reis begint, of de bestuurder nu in zijn eentje op pad gaat of met een goede vriend of zijn geliefde. Dat verandert niet in de toekomst, omdat de beleving van mobiliteit een belangrijke plek inneemt in het collectieve geheugen van ons bedrijf. Door de bestuurder op de voorgrond te zetten, biedt de BMW VISION NEXT 100 deze emotionele beleving op ongeëvenaarde wijze.

BMW VISION NEXT 100: een auto voor toekomstige mobiliteit.

Van bestuurder naar ‘Ultimate Driver’ – met behulp van digitale intelligentie.
‘Alive Geometry’ zorgt voor een intuïtieve interactie tussen bestuurder en auto.
‘Boost’ en ‘Ease’ rijmodi voor besturing van de auto door de bestuurder of autonoom.
‘Companion’: de intelligente digitale partner verbindt bestuurder en auto.
Kenmerkend BMW-exterieur.
Materialen van de toekomst.

Van bestuurder naar ‘Ultimate Driver’ – met behulp van digitale intelligentie.
In de toekomst zullen BMW-bestuurders nog steeds het merendeel van de tijd die ze in de auto doorbrengen zélf willen sturen. In de BMW VISION NEXT 100 blijft de bestuurder een centrale rol spelen, waarbij constante connectiviteit, digitale intelligentie en state-of-the-art technologie hem of haar desgewenst ondersteunen. Maar dat is nog niet alles: de BMW VISION NEXT 100 verandert de bestuurder in een Ultimate Driver. Hoewel de wereld verandert, maakt BMW rijden dus als vanouds geweldig – en zelfs nog intenser dan voorheen.

Bij het ontwerpen van de BMW VISION NEXT 100 was het interieur het uitgangspunt. In de komende jaren wordt het welbevinden van bestuurders steeds belangrijker en in plaats van dat ze het gevoel krijgen in een machine te zitten, moeten ze het gevoel krijgen dat ze in iets zitten wat speciaal voor hen is ontwikkeld. Deze benadering heeft een interieur opgeleverd dat bijzonder ruim is, gezien de buitenmaten van de auto. Bovendien heeft de BMW VISION NEXT 100 vanzelfsprekend het onmiddellijk herkenbare silhouet van een BMW sedan.

Het design van het interieur maakt zeer verschillende bedieningsmodi mogelijk: de Boost-modus, waarin de bestuurder zelf ‘in control’ is, en de Ease-modus, waarin de bestuurder achterover kan leunen en de auto het werk kan laten doen. In de Ease-modus wordt de auto een ontspanningsplek met bijzonder veel ruimte, prettige verlichting en een geborgen sfeer. In ‘Boost’ neemt de bestuurder het weer over en profiteert daarbij van de subtiele en intuïtieve ondersteuning door de auto. Ondertussen leert de auto steeds meer over de persoon achter het stuur dankzij zijn sensors en digitale intelligentie die BMW Group de Companion noemt. De Companion leert op progressieve wijze de juiste mate van ondersteuning te geven om de bestuurder te transformeren in een ‘Ultimate Driver.’

Een bijzonder belangrijk element van dit Vision-voertuig is een andere innovatie: Alive Geometry. Iets dergelijks is nog nooit vertoond in de auto-industrie. Het bestaat uit een soort driedimensionale sculptuur die zowel binnen als buiten de auto wordt ingezet.

Alive Geometry maakt interactie tussen bestuurder en auto mogelijk.
Alive Geometry bestaat uit bijna achthonderd bewegende driehoeken, in het instrumentenpaneel en in bepaalde delen van de deurpanelen. Ze werken driedimensionaal en communiceren op bijzonder directe wijze met de bestuurder via bewegingen, die meer op gebaren lijken dan de tweedimensionale symbolen op een display. Zelfs de kleinste beweging is al zichtbaar voor de bestuurder. In combinatie met de Head-Up Display laat Alive Geometry de analoge wereld op unieke wijze samensmelten met de digitale.

De driehoeken werken op praktisch dezelfde wijze als vogels die in zwermen vliegen. Hun gecoördineerde bewegingen werken als signalen die eenvoudig te begrijpen zijn voor de inzittenden van de auto. In combinatie met de Head-Up display betrekken ze de bestuurder in een soort onbewuste communicatie waarbij een intuïtief signaal een naderende gebeurtenis voorspelt.

‘Rapid prototyping’ en ‘rapid manufacturing’ worden steeds belangrijker en zullen over dertig jaar heel gangbaar zijn, waardoor in de toekomst veel complexere en flexibelere vormen geproduceerd kunnen worden. Daarom zet BMW Group in het kader van de BMW VISION NEXT 100 in op 4D-printen, een proces dat een vierde niveau toevoegt aan componenten: het functionele. In de komende jaren integreren geprinte onderdelen, die op deze wijze zijn geproduceerd, functies die vandaag de dag separaat ontworpen en geproduceerd dienen te worden voordat ze in het geheel geïntegreerd kunnen worden.

Op dit moment is de digitale wereld sterk gelinkt aan displays; de volgende stap worden organische leds. Met andere woorden: displays die ge- en vervormd kunnen worden. Deze Vision-auto laat echter zien dat op een gegeven moment helemaal geen displays meer nodig zijn. In plaats daarvan doet de complete voorruit dienst als display, recht voor de bestuurder. Een voorbeeld daarvan vormt Alive Geometry en de interactie met de digitale Head-Up Display op de voorruit.

Rijmodi Boost- en Ease voor bediening door de bestuurder of de auto.
In zowel de Boost- als de Ease-modus zorgen de bedieningselementen en de technologie in de auto voor de meest intense of relaxte rijervaring, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. De overgang tussen beide modi verloopt uitermate soepel, waarbij een prominente rol is weggelegd voor Alive Geometry. De BMW Head-Up Display van de toekomst maakt gebruik van de gehele voorruit om met de bestuurder te communiceren. In de Boost-modus is het volledig gericht op de zaken die van belang zijn voor de bestuurder, zoals informatie over de ideale lijn, het instuurpunt en de snelheid. Ook waarschuwt het voor tegemoetkomende auto’s. Daarnaast zorgen maximale connectiviteit, intelligente sensoren en permanente gegevensuitwisseling ervoor dat de Head-Up Display een digitaal beeld genereert van de omgeving van de auto. Als het mistig is, wordt de bestuurder zo bijvoorbeeld geïnformeerd over overstekende auto’s nog voordat deze te zien zijn. Ook verbetert het systeem zichzelf continu doordat het steeds meer leert over de bestuurder, waarbij het onder alle omstandigheden de meest intense en persoonlijke rijervaring creëert die mogelijk is.

In plaats van de bestuurder aan te moedigen harder te rijden, zorgt deze ondersteuning er vooral voor dat hij aanzienlijk beter rijdt. Verder heeft intuïtieve feedback een meer fysieke en onmiddellijke impact dan een robotstem of instructies op een scherm. In de Boost-modus is alles gericht op de bestuurder, waarbij ondersteuning wordt geleverd om voor een plezierige rijervaring te zorgen. De stoel en het stuurwiel worden anders ingesteld en de middenconsole verschuift zodat deze meer op de bestuurder gericht is. Tijdens het rijden kan de bestuurder met de auto communiceren met gebaren.

In de Ease-modus zijn de bewegingen van Alive Geometry subtieler, waarbij de inzittenden worden geïnformeerd over de route en acceleratie- en rembewegingen die uitgevoerd worden. De overgang naar de Ease-modus zorgt voor een complete verandering van het interieur. Het stuurwiel en de middenconsole worden teruggetrokken en de hoofdsteunen bewegen naar de zijkant voor een ontspannen, uitnodigende sfeer. De stoelen en de deurpanelen vloeien als het ware samen tot één geheel, zodat de bestuurder en de passagiers plezierig kunnen zitten. Desgewenst kunnen ze tegenover elkaar zitten, in een relaxtere zitpositie voor gemakkelijke communicatie. Ondertussen toont de Head-Up Display de inzittenden gepersonaliseerde content naast de gewenste informatie en het entertainment van hun voorkeur.

Afhankelijk van de rijmodus verandert de focus van de auto, waarbij de nadruk in de Boost-modus ligt op de voor de bestuurder essentiële zaken, en op de omgeving en de sfeer in de Ease-modus. Dan worden bijvoorbeeld de landschappen en interessante gebouwen die worden gepasseerd, benadrukt.

Ook de overige weggebruikers kunnen zien of de Boost- of de Ease-modus is ingeschakeld, waarbij de kenmerkende grille met nieren, de dubbele koplampen en de L-vormige achterlichten als communicatiemiddel worden gebruikt. De lichtkleuren geven aan welke modus op dat moment is ingeschakeld.

Companion: intelligente digitale partner verbindt bestuurder en auto.
De Companion wordt gesymboliseerd door het kleine, fraaie sculptuur dat de verbinding tussen bestuurder en voertuig verbeeldt. In de vorm van een grote, geslepen edelsteen – midden op het dashboard, net onder de voorruit – is dit het symbool van de intelligentie en connectiviteit van de BMW VISION NEXT 100. Ook staat het symbool voor de constante uitwisseling van gegevens: hoe meer de Companion leert over de eigenaar en diens mobiliteitsgedrag, des te intelligenter wordt het systeem. Na verloop van tijd kent het de bestuurder zo goed, dat het automatisch routinehandelingen voor hem kan uitvoeren en indien nodig advies kan geven. Aangezien de Companion steeds bijleert, wordt hij steeds waardevoller voor zijn eigenaar.

De Companion speelt ook een belangrijke rol in de communicatie tussen bestuurder en voertuig als de auto overschakelt van de Boost- naar de Ease-modus. Als de bestuurder zich in de Boost-modus concentreert op de weg, dan ligt de Companion plat in het dashboard. Maar als de BMW VISION NEXT 100 de bediening in Ease van de bestuurder overneemt, dan komt de Companion omhoog om met de voorruit een gebruikersomgeving te vormen. Een verklikkerlichtje vertelt de bestuurder dat de auto klaar is om volledig autonoom te rijden. Voor andere weggebruikers heeft de Companion een vergelijkbare functie – het lichtsignaal dat aangeeft dat de auto in de autonome modus rijdt, wordt ook afgegeven door de verlichting van de auto zelf. In bepaalde situaties staat de Companion in visueel contact met andere weggebruikers. Het helpt bijvoorbeeld voetgangers de weg over te steken door middel van een groene gloed die aan de voorzijde van de auto op weg wordt geprojecteerd.

Kenmerkend BMW uiterlijk.
Het design van dit BMW Vision-voertuig wordt gekenmerkt door de combinatie van de sportieve uitstraling van een coupé en de dynamische elegantie van een sedan. Met 4,90 meter lengte en 1,37 meter hoogte is hij compact, maar het interieur heeft de maten van een luxe BMW sedan.

De grote wielen staan zo ver mogelijk naar buiten, zodat de carrosserie er dynamisch uitziet – een kenmerk van BMW. Wat betreft de aerodynamica zorgt Alive Geometry voor uitstekende resultaten: als de wielen bij het sturen naar buiten bewegen, blijft de carrosserie ze bedekken als een flexibele huid. Dankzij het innovatieve design heeft de BMW VISION NEXT 100 een extreem lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,18.

De carrosserie is koperkleurig, omdat toekomstige voertuigen van BMW niet alleen technologische kwaliteit, maar ook warmte moeten uitstralen – zoals ook de nauwe band tussen de auto en zijn bestuurder symboliseert.

Deze relatie begint al zodra de bestuurder de BMW VISION NEXT 100 nadert: intelligente sensortechnologie opent de vleugeldeuren automatisch. Om de bestuurder meer ruimte te geven voor het in- en uitstappen, trekt het stuurwiel zich terug in het dashboard. Zodra de bestuurder zit, activeert hij of zij alle systemen in de auto met een tikje op het BMW logo in het midden van het dashboard. De deur sluit, het stuurwiel komt naar voren en het rijplezier kan beginnen.

Materialen van de toekomst.
De designers van de BMW VISION NEXT 100 hebben vooral gerecyclede en hernieuwbare materialen toegepast. De zichtbare en onzichtbare onderdelen van koolstofvezelcomposiet, zoals de zijpanelen, zijn gemaakt van restproducten van de normale koolstofvezelproductie. In de toekomst wordt de materiaalkeuze steeds belangrijker in het ontwerp- en productieproces.

In de loop van de tijd voegt BMW ook andere nieuwe materialen toe aan de mix, waardoor nieuwe voertuigvormen mogelijk worden. Om zuinig om te gaan met grondstoffen en om duurzame productie te stimuleren, maakt BMW steeds minder gebruik van hout en leder. Innovatieve materialen en nieuwe ontwerp- en productiemogelijkheden die daarmee samenhangen, komen daarvoor geleidelijk in de plaats. Dat is ook al te zien aan het gebruik van hoogwaardig textiel en gemakkelijk te recyclen materialen in plaats van leder in het interieur van de BMW VISION NEXT 100.

2.2 MINI VISION NEXT 100: ‘Elke MINI is mijn MINI’.
De huidige MINI is de perfecte compacte auto voor de moderne stad. Echter, door de digitalisering en connectiviteit verandert de manier waarop we ons dagelijks verplaatsen – deze verandering vindt het snelst en het duidelijkst plaats in stedelijk gebied. De MINI VISION NEXT 100 is het antwoord van MINI op essentiële vragen over stedelijke mobiliteit in de toekomst. Is in de stad van de toekomst plaats voor een auto waarmee je een band hebt? Wat gebeurt er met het principe van ‘slim ruimtegebruik’ waarop MINI zich baseert? En hoe kan MINI aansluiten bij een wereld die steeds digitaler en steeds meer ‘verbonden’ is?

De basisfilosofie achter de MINI VISION NEXT 100 is gewetensvol gebruikmaken van de natuurlijke rijkdommen van de aarde voor persoonlijke mobiliteit. Het motto ‘Elke MINI is mijn MINI’ beschrijft een bijzondere kijk op autodelen. In de toekomst kunnen MINI-fans – dag en nacht en ongeacht waar ze zich bevinden – een MINI aanroepen die voldoet aan hun persoonlijke wensen. De MINI van de toekomst is 24/7 beschikbaar, kan zijn bestuurder volledig geautomatiseerd op locatie ophalen en past zich aan de individuele smaak, interesses en voorkeuren van de gebruiker aan. Volledig verbonden digitale intelligentie staat bij dit concept centraal.

Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design, beschrijft de toekomstvisie van MINI: ‘MINI wil slimme, op maat gemaakte stedelijke mobiliteit bieden, die alle zintuigen prikkelt. En in de toekomst heb je misschien helemaal geen eigen voertuig meer nodig om daarvan te profiteren.’

Slimme benadering van mobiliteit van de toekomst met MINI:

‘Digitally Mine’ – elke MINI wordt mijn MINI.
‘Cooperizer’: verbindt bestuurder met digitale intelligentie.
‘Urban go-kart’: klein, slim, wendbaar – kenmerkende rijplezier van MINI blijft vooropstaan.
Innovatief gebruik van duurzame materialen in interieur.
Ervaringen delen – gebruikers worden deel van MINI gemeenschap.

‘Digitally Mine’ – elke MINI wordt mijn MINI.
In de toekomst worden mensen net als nu massaal aangetrokken door de modellen van MINI en de lifestyle die daarbij hoort. Maar misschien is het niet meer nodig om daarvoor een MINI te bezitten. De uitdaging voor het ontwerpteam: hoe kan een MINI breed inzetbaar en direct aanpasbaar zijn – de bestuurder moet het gevoel hebben dat dit zijn eigen auto is, helemaal naar zijn smaak – en beschikbaar waar en wanneer hij of zij maar wil?

De MINI VISION NEXT 100 is discreet zilvergrijs gespoten. De ontwerpers noemen het ‘een onbeschreven blad’. Hoe dat wordt ingekleurd, hangt af van de bestuurder en zijn stemming en de situatie waarin hij zich begeeft. Zelfs de kleur van het dak en de sfeerverlichting in het interieur passen zich aan. De MINI gebruikt projecties die grafisch, qua kleur en qua content worden aangepast aan de bestuurder. Samen creëren ze een gepersonaliseerde ervaring.

Cooperizer verbindt bestuurder met digitale intelligentie.
Cooperizer is de naam van het centraal geplaatste, ronde instrument dat zo’n kenmerkend onderdeel van het dashboard in de MINI is. In de MINI VISION NEXT 100 licht het op als een caleidoscoop. De kleuren en patronen symboliseren de veelzijdige digitale intelligentie van de auto, waarmee het voor iedere bestuurder gepersonaliseerde instellingen kan opslaan, onder meer opties voor entertainment, communicatie en autonoom rijden. Onderweg kan de bestuurder de beslissingen van de Cooperizer beïnvloeden; met draaiknoppen kan hij zowel de sfeer in het interieur als de rijmodus wijzigen. De bestuurder kan de auto geheel aan zijn eigen voorkeuren aanpassen – of hij nu zelf of autonoom rijdt.

Met een druk op de ‘Inspire Me’-knop wordt een andere slimme functie van de Cooperizer geactiveerd. De MINI gaat dan op basis van gedownloade gebruikersgegevens op zoek naar informatie die de bestuurder kan interesseren of inspireren. De MINI VISION NEXT 100 kan bijvoorbeeld suggesties doen op basis van een kunstenaar die de bestuurder bewondert en wiens tentoonstelling hij pas heeft bezocht. Of het systeem stelt een uitdagende, slingerende route voor naar de buitenwijken van de stad in de John Cooper Works-sportmodus.

Urban go-kart: klein, slim, wendbaar. MINI biedt ook in de toekomst kenmerkend rijplezier.
Ook in de toekomst moet het leuk zijn om MINI te rijden. Zo leuk zelfs, dat bestuurders het liefst zélf rijden – zo vaak mogelijk. De mechanische beleving van snelheid en wendbaarheid maken van een MINI een MINI. Maar daarmee houdt het niet op. In een toekomst vol zelfrijdende auto’s kan dit aspect van autorijden wel eens een extra belangrijke, speciale rol gaan spelen. Diverse eigenschappen van de MINI VISION NEXT 100 tillen het kartgevoel naar een nog hoger niveau. Zonder een overdaad aan knoppen of schermen oogt het interieur puur en opgeruimd. En de grote voorruit geeft een dynamische blik op de weg. Augmented reality (‘toegevoegde realiteit’) projecteert daarop de route of ideale lijn door de bocht en verbetert zo de rijbeleving.

Ook het bedenken van slimme details en het creëren van maximale binnenruimte in een zo klein mogelijke carrosserie zijn MINI kenmerken. De compacte, emissievrije aandrijflijn en het feit dat in de toekomst minder behoefte is aan kreukelzones, maken een compacte carrosserie mogelijk die niet veel afwijkt van die van de originele Mini uit 1959. Het gevoel van riante interieurruimte wordt benadrukt door de bank over de gehele breedte van de auto en de pedalen die met het stuurwiel mee schuiven als de bestuurder zijn rijpositie aanpast. Het stuurwiel zit altijd voor het grijpen, ook als de auto zichzelf bestuurt en de bestuurder tijdens een saaie rit iets anders doet.

Autonoom rijden speelt een belangrijke rol in de MINI VISION NEXT 100. De auto kan namelijk zonder bestuurder naar een oplaadpunt, schoonmaakservice, parkeerplaats of de volgende gebruiker rijden. Om van zelf rijden naar autonoom rijden om te schakelen, hoeft de bestuurder alleen het stuurwiel te verplaatsen naar de centrale plek tussen bestuurder en bijrijder. Bijkomend voordeel is dat de inzittenden meer bewegingsvrijheid hebben en veel makkelijker in- en uitstappen. De bank en de beenruimte voorin worden niet onderbroken door een middenconsole, wat de toegang tot de auto van beide zijden vergemakkelijkt: het is niet nodig vooraf te kiezen waar je gaat zitten. Wanneer dynamisch gereden wordt, bieden beweegbare elementen in de bank zijdelingse steun aan bestuurder en bijrijder. Als de auto op een krappe plek staat geparkeerd, dan openen de deuren automatisch precies zo ver als mogelijk is.

Innovatief gebruik van duurzame materialen.
Verantwoord gebruik van grondstoffen staat centraal bij de materiaalkeuze voor de MINI VISION NEXT 100. De materialen moeten hun hoge kwaliteit jarenlang behouden, stijlvol verouderen en prettig aanvoelen. Nu de digitalisering toeneemt, worden gevoel, kwaliteit en beleving steeds belangrijker. Een gedeelde auto wordt intenser gebruikt, dus het interieur daarvan moet veel duurzamer zijn. Behalve de moderne materialen uit gerecycled plastic en aluminium – in bijvoorbeeld de vloer en de bekleding van dakhemel en zijpanelen – hebben de interieurontwerpers van MINI ook minder gebruikelijke materialen toegepast, zoals messing, basalt en cellulose. De doorlopende ‘pakjesplank’ met de informatiedisplay, met de bevestiging van het verschuifbare stuurwiel en de Cooperizer met zijn verfijnde messingtextuur zijn fraaie voorbeelden. De ontwerpers hebben het bagagenet achter het stuurwiel van lichtgewicht basalt gemaakt, terwijl de onderzijde van de stoel is vervaardigd van gerecycled cellulosemateriaal dat iets wegheeft van papier. Bij dit vernieuwende materiaalgebruik hoort ook bewuste, beheerste veroudering tijdens het gebruik, waardoor een duurzaam en verfijnd uiterlijk ontstaat.

De ontwerpers hebben de oppervlakken een natuurlijke uitstraling gegeven en hebben onregelmatigheden die inherent zijn aan de materialen en verwerkingsmethoden, omarmd. Dat geldt ook voor de stoelbekleding van gebreid alcantara, een robuust en materiaal dat onder invloed van het licht enigszins van kleur verandert. De ontwerpers hebben geen gebruikgemaakt van traditionele materialen als hout en leder.

Een ander voorbeeld van analoog design in het MINI Vision-voertuig is te vinden bij de wielen, die bij het ronddraaien het ‘Ombro Cinema’-effect veroorzaken: de buitenzijde van het wiel beweegt niet, alleen de schijf erachter draait mee met het wiel. Door de gelijkmatige beweging van het wiel is een vaag beeld – ook koperkleurig – te zien door de openingen in het buitenste paneel. Elk wiel ziet eruit als een mechanisch sieraad.

Ervaringen delen – gebruikers worden deel van MINI gemeenschap.
Auto’s, huizen en spullen delen wordt steeds gewoner, terwijl digitalisering, connectiviteit en kunstmatige intelligentie processen versimpelen en automatiseren. De MINI VISION NEXT 100 kan een gemeenschap van gelijkgestemden bijeenbrengen, waarvan de leden de MINI lifestyle delen. Iedereen heeft dan voordeel. Mobiliteit opent deuren naar inspirerende belevenissen, maar blijft toch duurzaam door verstandig gebruik van grondstoffen.

Stel: een MINI gebruiker van de toekomst is geïnteresseerd in een bepaald soort kunst en een vriend kan op het laatste moment kaartjes krijgen voor een preview van een expositie die daarbij aansluit. De Vision-auto stelt vast wat er gaande is en coördineert en organiseert de hele trip. Het rijden zelf wordt onderdeel van een geheel verzorgde dienst. MINI noemt deze toekomstvisie ‘Ervaringen delen’.

Anders Warming, Head of MINI Design, somt de belangrijkste eigenschappen van de auto op: ‘De MINI VISION NEXT 100 geeft een indruk van hoe de unieke kijk op de wereld van MINI er in de toekomst uit kan zien. Beleving blijft de centrale emotie en die wordt aangevuld met diensten die daar moeiteloos en naadloos op aansluiten.

2.3 Rolls-Royce VISION NEXT 100.
Rolls-Royce belichaamt luxe op een manier die geen ander merk kan evenaren. Het merk is opgericht in 1904 en binnen enkele jaren steeg zijn reputatie wereldwijd tot grote hoogte – dankzij het motto van Henry Royce: ‘Streef naar perfectie in alles wat je doet. Ga uit van het beste en maak het nog beter. Als het niet bestaat, ontwerp het dan.’

Adrian van Hooydonk, Head of BMW Group Design: ‘We eren deze pionier met de Rolls-Royce VISION NEXT 100, als het ultieme symbool voor de toekomst van superluxe mobiliteit. Het is een verhelderende kijk op de fascinerende toekomst van Rolls-Royce Motor Cars.’

De Rolls-Royce VISION NEXT 100 is het eerste puur visionaire voertuig in de 112-jarige geschiedenis van het merk.

Bij het ontwikkelen heeft het team zich gericht op de volgende vragen:

Wat is de toekomst van luxe?
Hoe kan het exclusieve karakter van een Rolls-Royce naar de toekomst worden vertaald?
Hoe zullen de wensen van klanten van Rolls-Royce veranderen? En hoe kan Rolls-Royce zelfs zijn eigen verwachtingen overtreffen in zijn constante streven naar perfectie?
Kunnen andere traditionele eigenschappen van Rolls-Royce – zoals vakmanschap, pioniersgeest en streven naar perfectie – in combinatie met toekomstige technologieën en trends in de komende decennia een nieuwe maatstaf voor luxe worden?
Hoe kunnen we zorgen dat Rolls-Royce rijden in de toekomst net zo’n unieke ervaring is als nu?
Rolls-Royce Motor Cars realiseert de meest uiteenlopende wensen van klanten en biedt vrijwel onbeperkte mogelijkheden om voertuigen te personaliseren. De komende jaren en decennia nemen de mogelijkheden alleen maar toe en kunnen klanten een echt unieke, persoonlijke Rolls-Royce laten maken.

De Rolls-Royce VISION NEXT 100 is gebouwd op een geavanceerd lichtgewicht platform met zeer krachtige elektrische aandrijving. Van de wielbasis tot aan het design van de carrosserie; de specificatie en uitrusting kan helemaal naar de wensen van de klant worden aangepast.

Het ontwerpteam van Rolls-Royce verwacht dat de verdere ontwikkeling van composiet-materialen en technologie een grote invloed heeft op de personalisatiemogelijkheden van zijn producten. Ook bieden de ontwikkelingen het merk nieuwe creatieve kansen om aan de uiteenlopende wensen van de klant te voldoen en om het equivalent van op maat gemaakte haute couture in de automobielsector te bieden.

De Rolls-Royce VISION NEXT 100 verenigt slechts een paar van de mogelijke designopties die in de toekomst mogelijk zijn.

Het voertuig legt de focus voor een nieuwe definitie van luxe in de automobielsector op de volgende aspecten:

‘Personal Vision’: een van de ontelbare persoonlijke visies op een Rolls-Royce van de toekomst.
‘Grand Sanctuary’: het interieur als persoonlijk toevluchtsoord.
‘Effortless Journey’: begeleiding door virtuele assistente ‘Eleanor’.
‘Grand Arrival’: arriveer op je bestemming met ultieme elegantie.

Personal Vision: een van de ontelbare persoonlijke visies op een Rolls-Royce van de toekomst.
De Rolls-Royce VISION NEXT 100 is slechts één van een oneindig aantal mogelijke individuele visies op de Rolls-Royce van de toekomst. De Rolls-Royce-ervaring van nu ontwikkelt zich steeds verder en de smaak van de klant bepaalt volledig hoe zijn Rolls-Royce geconfigureerd wordt en eruit komt te zien.

In de geest van de grote carrosseriebouwers van vroeger ontwikkelt Rolls-Royce het onderstel van de toekomst – met de hand gebouwd uit de meest geavanceerde materialen en voorzien van een emissievrije aandrijving. Innovatieve productietechnieken betrekken de klanten bij de keuze van de stijl en verhoudingen van hun persoonlijke visie op Rolls-Royce. Ze kunnen opdracht geven voor hun eigen auto, helemaal volgens hun eigen voorkeuren vormgegeven – unieke, op maat gemaakte meesterwerken met de stempel van de eigenaar.

Grand Sanctuary: het interieur als persoonlijk toevluchtsoord.
In een Rolls-Royce zijn het welzijn en de wensen van de inzittenden het allerbelangrijkst. Daarom is het interieurontwerp het uitgangspunt: het moet een ruimte zijn waarin passagiers kunnen genieten van hun eigen ultieme luxe. Het interieur wordt een persoonlijk toevluchtsoord.

Bij de ontwikkeling van het interieur hebben de ontwerpers gekozen voor een duidelijke hiërarchie van lijnen, duurzame, authentieke materialen en subtiele verlichting. Samen vormen ze een oase van rust, de ideale omgeving om in te ontspannen.Door deze aanpak ontstaat een uitnodigende, pure ruimte waarin de intrinsieke schoonheid van de materialen tot uitdrukking komt. De Rolls-Royce VISION NEXT 100 bevat bijvoorbeeld warm Makassar-ebbenhout, vloerbedekking van met de hand getwijnd zijde en ultrazachte zijden interieurbekleding.

De royale panoramaruit in de Rolls-Royce VISION NEXT 100 zorgt voor een uitstekend zicht. Doordat de auto is ontworpen om volledig autonoom te ‘zweven’, zijn bestuurdersstoel, stuurwiel en bedieningsorganen overbodig. Wat overblijft, is een compleet nieuwe dimensie van ruimte. In hun beschutte privéoord hebben de passagiers alleen een centraal analoog uurwerk onder de panoramaruit als geheugensteuntje dat niet-verloren tijd de grootste luxe is.

Effortless Journey: word begeleid door virtuele assistente Eleanor.
Bij het ontwikkelen van de Rolls-Royce VISION NEXT 100 hebben de ontwerpers ook gezocht naar manieren om de technologie zo subtiel mogelijk te houden en toch volledige connectiviteit te garanderen. Het voertuig wordt bestuurd via kunstmatige intelligentie, die aan alle wensen van de passagier voldoet. De virtuele assistente is een digitale versie van de Spirit of Ecstasy, die op de transparante OLED-display over de gehele breedte van de auto verschijnt. Ze is vernoemd naar Eleanor Thornton, het model dat voor beeldhouwer Charles Robert Sykes de inspiratie vormde voor de mascotte op de radiators van Rolls-Royce. Hoe meer tijd Eleanor doorbrengt met een passagier, des te meer ze leert over diens interesses en behoeften – favoriete kunst, restaurants en favoriete routes bijvoorbeeld – en natuurlijk ook over de voorkeuren en wensen van alle andere inzittenden. Via gesproken interactie kunnen de passagiers de hulp van Eleanor aanroepen om hun reis zo aangenaam mogelijk te maken.

Grand Arrival: arriveer op je bestemming met ultieme elegantie.
Vanbuiten is de Rolls-Royce VISION NEXT 100 een toonbeeld van tijdloze esthetiek. Met een lengte van 5,90 meter straalt het silhouet krachtige elegantie uit. Tegelijkertijd zorgen de coupé-achtige vormen en de als het ware vrijstaande wielkasten aan weerszijden van de Pantheon-grille voor een dynamische en lichte verschijning. De elegantie en lichtheid van de carrosserie worden verder benadrukt door de lakkleur ‘Crystal Water’ en de Spirit of Ecstasy, gemaakt van handgeslepen loodkristal en van binnenuit verlicht.

Door het indrukwekkende uiterlijk trekt de Rolls-Royce VISION NEXT 100 overal de aandacht. De charismatische verschijning wordt nog versterkt door de manier waarop de passagiers uitstappen: in een soepele beweging gaan het dak en de portieren open en wordt het interieur onthuld. De passagiers kunnen gewoon opstaan en uitstappen. Dit spektakel wordt begeleid door lichtprojecties die een ‘rode loper’ vanuit het voertuig vormen en zo van iedere aankomst een Grand Arrival maken.

Voor het geval de omstandigheden daarom vragen, zijn twee paraplu’s geïntegreerd in de portieren, om de passagiers tegen neerslag te beschermen. Op maat gemaakte reisbagage kan voor in de Rolls-Royce VISION NEXT 100 worden meegenomen. Een intelligent mechanisme opent een klepje aan de zijkant van de auto en reikt de bagage automatisch aan de portier aan.

Giles Taylor, Design Director Rolls-Royce Motor Cars: ‘Met de Rolls-Royce VISION NEXT 100 zijn we bewust niet in het verleden blijven hangen. We wilden zo innovatief mogelijk zijn en tegelijkertijd de ontwerpgeschiedenis van het merk overtreffen.’

2.4 BMW Motorrad VISION NEXT 100: ‘The Great Escape’
De BMW Motorrad VISION NEXT 100 verbindt het verleden van BMW Motorrad aan de toekomst op een zeer expressieve manier. ‘De BMW Motorrad VISION NEXT 100 belichaamt BMW’s visie op motorrijden in een connected wereld – een analoge belevenis in het digitale tijdperk. Motorrijden is een manier om te ontsnappen aan het dagelijkse leven: zodra je opstapt, voel je je vrij’, aldus Edgar Heinrich, Head of Design bij BMW Motorrad.

De BMW Motorrad VISION NEXT 100 staat voor de ultieme rijervaring zonder dat een helm en beschermende kleding noodzakelijk is. De berijder kan elk moment van de rit genieten, van de acceleratie, de wind en de natuur en volledig in contact met zijn omgeving. De BMW Motorrad VISION NEXT 100 vertegenwoordigt de essentie van motorrijden: de perfecte samenwerking van mens en machine. Elk detail is van de hoogste kwaliteit en de vormgeving bevat opvallende stijlelementen van BMW motorfietsen door de jaren heen. Maar elk element is van deze tijd, zowel qua design als functie. Daardoor is de BMW Motorrad VISION NEXT 100 direct als echte BMW herkenbaar, dankzij het zwarte driehoekige frame, de witte biezen en de klassieke vormen van de boxermotor. Deze motorfiets is echter volledig emissievrij.

Driehoekig frame – klassiek icoon opnieuw uitgevonden.
De driehoekige vorm van het zwarte frame van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 verwijst nadrukkelijk naar de eerste motorfiets van BMW, de R32 uit 1923. Het frame van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 heeft echter een nieuwe, dynamische en functionele vorm. Verbindingen en lagers zijn onzichtbaar, het frame oogt als een geïntegreerd geheel.

Van opzij gezien lijkt de BMW Motorrad VISION NEXT 100 een zogenoemde ‘naked bike’, met de bijbehorende ergonomie. De uitgekiende combinatie van vormen en oppervlakken beschermt de berijder even effectief als een volledig kuip tegen de weersinvloeden.

Het frame is bekleed met zwart textiel, waarvan de zijdeachtige glans de fijne lijnvoering en de karakteristieke vorm benadrukt. De BMW Motorrad VISION NEXT 100 is een eigentijdse interpretatie van het klassieke BMW-frame.

Flexframe – het frame assisteert de besturing.
Het zogenoemde Flexframe is een geïntegreerd geheel tussen het voor- en achterwiel. Doordat het flexibel is, is de motorfiets te besturen zonder dat daarvoor allerlei verbindingen nodig zijn zoals op hedendaagse motorfietsen. Door het stuur te draaien, plooit het frame om van richting te kunnen veranderen. De hoeveelheid kracht die daarvoor nodig is, hangt af van de situatie: stationair is de besturing van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 licht, op snelheid is die zwaarder voor meer stabiliteit.

Aandrijving – motor geïnspireerd op BMW’s boxermotor.
Centraal in het frame is de krachtbron geplaatst als een stijlelement dat eveneens knipoogt naar het verleden. De vormen zijn afgeleid van de traditionele boxermotor. Het aanzicht verandert echter met de situatie. Als de motor stilstaat, is de krachtbron compact, maar zodra de motorfiets in beweging komt, wordt de krachtbron breder. Daardoor verbetert de aerodynamica en neemt de bescherming van de berijder toe. De gepolijst aluminium afwerking benadrukt de kwaliteit.

Minimalistische vormen, maximale afwerking.
De ranke BMW Motorrad VISION NEXT 100 straalt zijn kwaliteiten als rijmachine nadrukkelijk uit. De voorzijde is minimalistisch van vorm en afgewerkt met hoogwaardige details. De grote, in het frame boven het voorwiel geïntegreerde metalen reflector omvat twee U-vormige, verticale elementen die de dagrijverlichting vormen. De reflector dient ook als windgeleider en helpt samen met het kleine voorruitje de luchtstroom te optimaliseren.

Componenten als het zadel, de bovenste panelen en de flanken zijn vervaardigd van koolstofvezel. Onder het zadel accentueren twee smalle, rood verlichte strips tussen het achterlicht en de richtingaanwijzers de kenmerkende dubbele-C-vorm van de achterlichten van de hedendaagse BMW motorfietsen. Maar dan wel met een futuristische twist.

De banden zorgen voor de schokdemping. Het variabele profiel past zich daarbij automatisch aan de omstandigheden aan om te allen tijde optimale grip te bieden.

Analoge elementen in digitale tijdperk.
Er zijn bijna geen meters, kabels en knoppen te zien op de BMW Motorrad VISION NEXT 100. Eén element aan de voorzijde valt daardoor extra op: een rode tuimelschakelaar aan de rechterzijde op het stuur. Met deze opvallende knop is de gashendel te ver- of ontgrendelen, als verwijzing naar het analoge motorrijden. Ook de aan de stuuruiteinden gesitueerde scharnierpunten van bijvoorbeeld de remhendel zijn geïnspireerd op een constructie die bij klassieke motoren vaak voorkwam.

BMW Motorrad VISION NEXT 100: wat is de toekomst van het motorrijden?
‘Normaliter denken we bij de ontwikkeling van een nieuwe motorfiets vijf tot tien jaar vooruit. Nu hebben we veel verder gekeken. Er zijn heel aantrekkelijke toekomstmogelijkheden, ik denk dat de BMW Motorrad VISION NEXT 100 de voorbode is van een samenhangend toekomstscenario voor BMW Motorrad’, aldus Heinrich.

Tijdens de ontwikkeling van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 dacht het ontwikkelingsteam van BMW tientallen jaren vooruit – naar de periode waarin connectiviteit en digitalisering allesomvattend is. De meeste voertuigen rijden dan zonder bestuurder, het leven draait om digitale diensten en de meeste mensen wonen in stedelijke gebieden.

Digitale technologie voor een analoge ervaring.
Door gebruik te maken van de voordelen van digitalisering brengt de BMW Motorrad VISION NEXT 100 de analoge ervaring van motorrijden op een compleet nieuw niveau. Het unieke gevoel van vrijheid komt tot stand door de intelligente connectiviteit tussen berijder, motorfiets en buitenwereld – een combinatie die het de systemen ook mogelijk maakt kritische situaties op de weg te voorspellen. Samen met de actieve assistentiesystemen zorgen de componenten die een rol spelen voor de connectiviteit ervoor dat de berijder altijd de volledige controle over de motorfiets behoudt. Bovendien anticiperen ze op de situatie en waarschuwen ze de berijder tijdig voor mogelijk gevaar. Daarmee bieden ze de berijder zoveel veiligheid, dat helmen en beschermende kleding verleden tijd worden.

Zelfbalancerend – actieve, intelligente assistentiesystemen.
In bepaalde situaties verbeteren de actieve systemen van de toekomst ook de stabiliteit en de veiligheid doordat ze de motorfiets automatisch in balans houden, zowel op de weg als wanneer hij stilstaat. Nieuwe en onervaren motorrijders profiteren van de nodige support in allerlei situaties en hoeven niet bang te zijn dat hun BMW Motorrad VISION NEXT 100 omvalt.

De BMW Motorrad VISION NEXT 100 blijft ook rechtop staan zonder berijder. Tijdens de rit zorgen de systemen voor opvallende wendbaarheid, dynamiek en lichtere besturing – wat alle berijders zullen waarderen, net als alle voordelen van de systemen die het motorrijden vergemakkelijken. De BMW Motorrad VISION NEXT 100 maakt elke motorrijder een betere rijder en laat hen nog meer genieten van de rijervaring.

De digitale reisgenoot – connected, alomtegenwoordig, onopvallend.
De BMW Motorrad VISION NEXT 100 vormt samen met de speciaal ontwikkelde uitrusting voor de berijder een functioneel, geïntegreerd geheel. De Digital Companion verzorgt hierbij de informatie over de situatie en assisteert de berijder. Maar omdat het bij motorrijden draait om de belevenis, functioneert de Digital Companion geheel onopvallend, hoewel het continu actief is. Het geeft waarschuwingen als dat nodig is of verleent actief assistentie.

‘Bij de ontwikkeling van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 hebben we ervoor gezorgd dat de continue digitale ondersteuning de feitelijke, analoge rijbeleving niet ondermijnt’, verzekert Holger Kampf, Head of User Experience van BMW Group. ‘Doordat de display en de bediening zo subtiel functioneren, kan de berijder volledig op de motorfiets vertrouwen en genieten van de vrijheid en het gebruiksgemak. Het is onze taak om de juiste hoeveelheid nuttige informatie te bieden op het juiste moment en op de juiste plek’.

Het vizier: de juiste informatie op het juiste moment.
De uitwisseling van informatie tussen de berijder en de motorfiets verloopt hoofdzakelijk via een speciaal vizier. Dat bestaat in feite uit twee dataschermen die het gehele blikveld van de berijder beslaan. Het vizier biedt dus niet alleen bescherming tegen de wind, maar geeft ook relevante informatie in een van de vier daarvoor bedoelde gebieden in het vizier. Het geheel wordt aangestuurd door de oogbewegingen van de berijder. Omhoog of omlaag kijken verandert de weergave van de informatie, recht vooruit kijken schakelt de weergave geheel uit, zodat de berijder zich volledig op de weg kan concentreren. Informatie verschijnt alleen in het vizier als de berijder aangeeft daaraan behoefte te hebben én als hij gewaarschuwd moet worden.

‘De motorfiets is voorzien van alle denkbare connectiviteit met de omgeving. Bovendien is een gamma van intelligente systemen actief op de achtergrond, die precies ‘weten’ wat de berijder te wachten staat. Door alle gegevens te bewerken en te interpreteren, kunnen de systemen de ideale lijn aangeven of de ideale hellingshoek ten opzichte van het wegdek én de berijder waarschuwen voor mogelijk gevaar’, gaat Hampf verder. De Digital Companion geeft advies over lijnen en hellingshoek in het vizier, in de vorm van een gedraaide driehoek waaruit twee horizontale lijnen lopen. Net als de display in een cockpit van een vliegtuig, geeft dit de mate van overhellen in de bocht weer en de ideale lijn. Als de positie van de motorfiets niet klopt met wat wordt geadviseerd, kan de berijder die corrigeren. Als hij dat niet of te laat doet, corrigeert de motorfiets zichzelf.

De adviezen van de Digital Companion helpen niet alleen onervaren motorrijders, maar ze ondersteunen ook ervaren motorrijders en helpen hen de rijvaardigheid te vergroten.

Als de berijder omhoog kijkt, activeert hij de achteruitkijk-functie in het vizier, zodat hij kan zien wat er achter hem gebeurt. Als hij zijn ogen weer naar voren richt, komt een menu tevoorschijn waaruit hij met zijn vinger een keuze kan maken. Als hij verder omlaag kijkt, verschijnt een kaart met daarop de gekozen route.

Slim, actief en flexibel – de uitrusting van de berijder.
De kleding is een essentieel onderdeel van de unieke belevenis die de berijder van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 ondergaat. Het luchtige , in klassiek zwart-wit uitgevoerde pak benadrukt het gevoel van vrijheid en is niet alleen een fashion statement, maar biedt ook bescherming tegen de elementen. Afhankelijk van de weersomstandigheden verwarmt of koelt het pak de berijder. De diagonaal over de borst lopende rits is een verwijzing naar de traditionele motorkleding. De flexibele opbouw van het pak en de schoenen zijn geïnspireerd op de spierbanen van het menselijk lichaam en biedt ondersteuning en verlichting waar en wanneer dat gewenst is.

Op hogere snelheden blaast het gebied van de kraag van het pak zich op om extra steun te bieden aan de nek en om extra comfort te bieden. Diverse openingen maken aanvullende ventilatie mogelijk.

Anders dan de hedendaagse pakken bevat de futuristische outfit van de berijder van de BMW Motorrad VISION NEXT 100 géén extra veiligheidsvoorzieningen. De uitgebreide intelligente systemen van de motorfiets maken die immers overbodig. In plaats daarvan monitoren sensors in het pak de hartslag en de lichaamstemperatuur en op basis daarvan verzorgt het pak precies voldoende extra koeling of verwarming van de berijder. Het pak geeft ook navigatie-instructies via de vibrerende elementen in de mouwen en pijpen en waarschuwt hem via dezelfde elementen ook wanneer hij met de motor te veel dreigt over te hellen.

De BMW Motorrad VISION NEXT 100 en de berijder vormen een geïntegreerde, functionele eenheid voor een intensere rijbeleving dan ooit tevoren. Edgar Heinrich vat het heel kort samen: ‘De BMW Motorrad VISION NEXT 100 verenigt het beste van twee werelden – de digitale en de analoge – voor de ultieme emotionele belevenis: The Great Escape.’

Geef een reactie