BMW

Hommage Cars van BMW Group voor het eerst samen tijdens Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2016

Onder het motto van BMW’s eeuwfeest – “The Next 100 Years” – bracht BMW voor het eerst de volledige serie Hommage-modellen van de afgelopen jaren bijeen. Ze waren te zien in de speciale expositie getiteld “Hommage- en conceptauto’s” in de Padiglione Centrale van Villa Erba, samen met de modellen waarop ze zijn geïnspireerd.

‘Met onze Hommage-voertuigen laten we zien hoe trots we zijn op onze geschiedenis en tegelijkertijd hoe belangrijk onze historie voor onze toekomst is’, vertelt Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. ‘De historische referentiepunten voor deze auto’s waren innovatie, onderscheidend design en uitzonderlijke techniek die van grote invloed waren op latere voertuigen. De Hommage-modellen demonstreren hun unieke karakter, zowel op het gebied van techniek als design.’

Behalve de BMW 2002 Hommage en de BMW Motorrad R5 Hommage waren de onderstaande Hommage-voertuigen samen met hun historische voorbeelden te zien tijdens de Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2016.

BMW M1 Hommage (2008).
BMW Group Design presenteerde het eerste Hommage-voertuig – de BMW M1 Hommage – in 2008 op het Concorso Villa d’Este, ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de BMW M1. De oorspronkelijke BMW M1 was een compromisloze supersportauto, maar de BMW Turbo die hem voorging, zat vol innovatieve vondsten (zoals een radar om te waarschuwen voor obstakels) en een vormgeving die rijk was aan emotie. De BMW M1 Hommage verenigt de combinatie van technologie en design, ratio en passie in een hedendaagse interpretatie van het middenmotorconcept. En natuurlijk compleet met de BMW-logo’s aan weerszijden boven de achterlichten.

BMW 3.0 CSL Hommage (2015).
Voor deze auto liet BMW Group Design zich inspireren door de BMW 3.0 CSL, de tijdloze coupé uit de jaren zeventig. De BMW 3.0 CSL Hommage bewijst eer aan de lichtgewicht constructie en het prestatievermogen van de oorspronkelijke BMW 3.0 CSL. Het Hommage-model vertaalt de essentie van die auto naar het heden door middel van intelligente toepassing van lichtgewicht design en moderne materialen en laat dat zien in een vorm die het hart sneller doet kloppen. De BMW 3.0 CSL Hommage verwijst subtiel naar veel kenmerken van zijn voorbeeld, zonder die simpelweg te imiteren.

P90219884_lowRes_the-bmw-group-s-homm

BMW Concept Ninety (2013).
In 2013 vierde BMW de negentigste verjaardag van BMW Motorrad. De BMW R 90 S bood ook een goede aanleiding om feest te vieren omdat deze design-icoon van BMW Motorrad dat jaar veertig jaar werd. Ter ere van beide jubilea presenteerde BMW Group de BMW Concept Ninety tijdens het Concorso d’Eleganza Villa d’Este van 2013. Zijn opvallende design en verfijnde, speciale onderdelen verlenen de BMW Concept Ninety een zelfverzekerde, exclusieve uitstraling.

BMW 328 Hommage (2011).
De BMW 328 Hommage werd in 2011 aan het wereldwijde publiek gepresenteerd ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de legendarische BMW 328. Hij speelt met de gedachte hoe de BMW 328 eruit zou hebben gezien als de designers alle hedendaagse technieken tot hun beschikking hadden. In plaats van aluminium is zowel de carrosserie als het interieur van de BMW 328 Hommage vervaardigd uit met koolstof versterkt plastic (CFRP). Dat materiaal is niet alleen lichter dan aluminium, maar ook veel sterker. Met soepel leder, mat en glanzend zwart aluminium en alle CFRP weerspiegelt de BMW 328 Hommage het onversneden, spartaanse karakter van een pure roadster van destijds.

BMW Concept Coupé Mille Miglia (2006).
In 2006 – nog voordat BMW de term “Hommage-voertuigen” had geïntroduceerd – presenteerde BMW de bijzondere BMW Concept Coupé Mille Miglia. Als een verwijzing naar de uiterst succesvolle BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé van 1940 was dit een mix van de klassieke styling met de modernste techniek en grensverleggende creativiteit. Als symbool voor de sportieve successen en de bezieling van de ingenieurs om jaar in, jaar uit steeds hogere doelen te bereiken, legt de modern vormgegeven carrosserie van de BMW Concept Coupé Mille Miglia – met scherpe lijnen en asymmetrische elementen – de link tussen de glorie van toen en de beloften die de toekomst brengt. Functionele overwegingen met betrekking tot de locatie van motor, aandrijflijn en passagierscompartiment vloeien samen met de eisen ten aanzien van de aerodynamica, waardoor een pakkend vormgegeven geheel ontstond.

MINI ACV (1997).
Bij de Monte Carlo Rally in januari 1997 werd een conceptmodel van een nieuwe MINI Cooper onthuld die een inkijk gaf in de toekomstige vormgeving van het merk MINI. Het was allesbehalve een nostalgische stijloefening in retrodesign, maar een moderne interpretatie van het concept van de klassieke MINI. De tweezits, rechtsgestuurde MINI ACV (Anniversary Concept Vehicle) met middenmotor was een blikvanger met uitzonderlijk krachtige proporties. Het model gaf ook inspiratie voor de manier waarop de kenmerken van de klassieke MINI, zoals de zeshoekige grille en de grote ronde koplampen, konden worden toegepast in een modern, 21e-eeuws concept.

Geef een antwoord