Seat

Dertig jaar Ibiza – what’s in a name…

seat ibiza“En we noemen hem… Ibiza!” Dertig jaar, vier generaties en zo’n vijf miljoen exemplaren geleden had niemand durven bevroeden dat de naam Ibiza vandaag de dag voor velen eerder associaties oproept met de auto dan aan het gelijknamige party eiland waaraan hij zijn naam dankt. Maar wat deed SEAT er destijds eigenlijk toe bewegen de naam Ibiza te koppelen aan zijn nieuwste telg

“Het bepalen van de naam voor een auto is nauw verwant aan het proces dat ouders doorlopen bij het bedenken van een naam voor hun kind. Een besluit dat op emotionele gronden en voor de duur van een leven wordt genomen,” verklaart Vincenza Magliocco, Hoofd Product Marketing voor de Ibiza bij SEAT. Als onderdeel van de strategie van SEAT om elk nieuw model qua naam te verbinden aan een Spaanse stad, was het eiland Ibiza, dat toentertijd wereldwijd in rap tempo in populariteit groeide, een perfecte match gezien de doelgroep voor het nieuwe model: jonge, moderne mensen met een casual imago en een Mediterraanse inborst.

Bovendien voldoet de naam Ibiza volgens Oriol Iglesias, Academic Director van het ESADE Brand Institute, aan dé drie essentiële criteria waaraan een succesvolle productnaam moet voldoen. “De naam weerspiegelt alle kernwaarden van SEAT’s merkidentiteit, hij is gemakkelijk uit te spreken en te onthouden en ‘werkt’ ook in internationaal opzicht positief,” licht Iglesias toe. En dat is van eminent belang voor een merk als SEAT, dat meer dan 80% van zijn auto’s exporteert en in meer dan 75 landen is vertegenwoordigd.

De burgemeester van Ibiza, Virginia Marí, is ervan overtuigd dat SEAT “uitstekend gebruik heeft gemaakt van de merknaam Ibiza, om met behulp van die naam grenzen te verleggen. De kernwaarden van het merkimago van de SEAT Ibiza herbergen de dynamische, jeugdige sfeer van ons eiland. Na vier generaties is het model nog steeds gestoeld op diezelfde waarden en blijft hij trouw aan hetgeen waar het eiland voor staat.”

Geef een reactie