Nissan

Nissan e-NV200: de stille revolutie

LavoitureNissaneNV2005Het beste van de Nissan LEAF en de Nissan NV200 gecombineerd in één nieuw model: dat is de Nissan e-NV200. Deze volledig elektrisch aangedreven bestelauto gaat de stadsdistributie radicaal veranderen door zijn uitstekende bruikbaarheid en duurzame aandrijving. Nissan introduceert, naast de LEAF, zijn tweede volledige elektrisch aangedreven voertuig, de Nissan e-NV200. De nieuwkomer onderstreept Nissans leidende rol in het segment van elektrische voertuigen. De emissieloze Nissan e-NV200 levert ongekende rijkwaliteiten tegen uitzonderlijk lage gebruikskosten.

De e-NV200 staat klaar om het segment van bestelauto’s ingrijpend te veranderen. Hij combineert de beste elementen van twee gelauwerde auto’s: de Nissan LEAF, voormalig Auto van het Jaar, en de NV200, voormalig International Van of the Year.

De bestelauto is voorzien van de volledig elektrische aandrijflijn uit de LEAF én over de toonaangevende ruimte van de NV200. Het resultaat is een veelzijdige, praktische auto die mensen en goederen transporteert zonder uitlaatgassen te verspreiden of lawaai te maken. Het maximale laadvermogen en de laadruimte van de elektrische Nissan zijn gelijk aan die van de NV200.

LavoitureNissaneNV2004Internationale verkoopstart in juni
Bij de internationale verkoopstart in juni is de Nissan e-NV200 beschikbaar als bestelauto en als vijfpersoons gezinsauto, beter bekend als Evalia. De e-NV200 heeft een bereik van 170 kilometer (NEDC). Negenenveertig procent van alle vergelijkbare bestelauto’s rijdt minder dan 170 kilometer per dag.

Het opladen van de batterij gaat eenvoudig (bijvoorbeeld ’s nachts), met een 16-ampèreaansluiting (enkele fase, 3,3 kW). Wanneer een 6,6 kW-aansluiting met 32 ampère benut wordt, halveert de laadtijd tot circa vier uur. Een speciale CHAdeMO DC 50 kW-snellader kan de accu tot 80 procent opladen in slechts dertig minuten (of minder als de accu gedeeltelijk opgeladen is). In Europa zijn inmiddels meer dan duizend openbare CHAdeMO-snelladers in gebruik. Ook heeft een aantal bedrijven een eigen snellaadvoorziening geïnstalleerd.

LavoitureNissaneNV2006EV-revolutie
‘De Nissan e-NV200 is onze volgende stap in de EV-revolutie die we met de LEAF in gang gezet hebben. We hebben de NV200 niet even snel voorzien van elektrische aandrijving, we hebben de auto voor een groot deel opnieuw ontwikkeld’, zegt Guillaume Cartier, Senior Vice President Sales en Marketing bij Nissan Europa. Jean-Pierre Diernaz, Director of Electric Vehicles bij Nissan Europe, vertelt: ‘De bewezen betrouwbare elektrische aandrijflijn van de e-NV200 is geknipt voor het typische start-stopgebruik dat bij dit soort werkpaarden hoort. De e-NV200 veroorzaakt geen uitstoot en rijdt rustig en trillingvrij. Daarnaast is de e-NV200 standaard uitgerust met een automaat – iets wat een uitkomst is voor elke koerier of taxichauffeur. Voor ondernemers tellen natuurlijk ook de lage gebruikskosten mee.’

LavoitureNissaneNV2003Complete ontwikkelingscyclus
Hoewel de NV200 een bestaand voertuig is, heeft Nissan ervoor gekozen een complete ontwikkelingscyclus te doorlopen voor de elektrische versie, alsof het een compleet nieuw te ontwikkelen auto was. De aandrijflijn is geschikt gemaakt voor het nieuwe gebruik. Verder is de carrosserie van de auto aangepast, zodat op het punt van laadruimte geen compromis hoefde te worden gesloten.

De bestelauto heeft een laadvolume van 4,2 m3. Er passen twee europallets in de laadruimte. De schuifdeuren aan beide zijden plus de grote achterdeuren zorgen voor een perfecte toegankelijkheid.

LavoitureNissaneNV2002Praktijktest
In zowel Japan als Europa heeft de e-NV200 een uitvoerig testprogramma doorlopen. Internationale bedrijven als FedEx, Coca-Cola, DHL, IKEA, British Gas, EDF en de Japan Post Office hebben pre-productiemodellen gebruikt voor hun dagelijkse werkzaamheden. Met informatie van de berijders en fleetmanagers verfijnde Nissan de e-NV200 nog voordat de productie in Barcelona, waar Nissan een grote bedrijfsautofabriek heeft, begon.

‘We geloven echt dat de e-NV200 grote invloed zal hebben op de samenstelling van taxivloten en op wagenparken met bestelauto’s. Tegelijkertijd zal de emissieloze e-NV200 ook invloed hebben op de luchtkwaliteit in grote steden’, stelt Jean-Pierre Diernaz.

LavoitureNissaneNV2001Nissan e-NV200 in detail
Hoewel hij gebaseerd is op twee bestaande Nissan-modellen, is de e-NV200 een uniek model. Meer dan dertig procent van alle onderdelen is speciaal voor deze auto ontwikkeld. De verschillen met de NV200 bestaan uit een grondig gewijzigde styling, een aangepast chassis, een veranderd interieur, een nieuwe accu en een remsysteem met meer regeneratief vermogen, waardoor hij zijn rol als stadsbesteller of taxi optimaal kan vervullen.

De opvallendste uiterlijke aanpassing betreft de voorzijde. Hier zijn de kenmerken van de LEAF overgenomen, zoals het laadklepje in het midden en opvallende, blauwgetinte led-koplampen waarmee de e-NV200 (personenversie) zich onderscheidt van de NV200. Ook aan de achterzijde monteert Nissan led-lampen. De blauwe tint van de verlichting komt ook terug in de badges van de auto.

Aan de binnenkant is een nieuw instrumentenpaneel met digitale weergave gemonteerd. De ‘versnellingspook’ is anders dan die in de LEAF en lijkt sterk op de hendel van een automatische transmissie. Dit maakt het voor bestuurders makkelijker bij hun overstap van een conventionele auto naar deze elektrische variant. Het instrumentenpaneel biedt op overzichtelijke wijze informatie over snelheid, acculading en het verwachte bereik. Een andere meter geeft weer of de motor stroom verbruikt of opwekt. Een tweede scherm biedt informatie over de tijd, de gereden afstand en de snelheid.

Motor, lader en omvormer één geheel
De onafhankelijke McPherson-voorwielophanging komt rechtstreeks van de LEAF. De succesvolste EV van dit moment levert ook de tweede generatie 80 kW AC-elektromotor, die één geheel vormt met de acculader en omvormer. De techniek is ondergebracht in één geïntegreerde unit.

Er zijn ook verschillen met de LEAF. Zoals de lithium-ion-accu, die aangepast is om onder de vloer te passen zonder laadruimte in te nemen. De accu heeft evenveel modules als die van de LEAF (48) en heeft dezelfde capaciteit (24 kWh). De productie ervan vindt plaats in de Engelse Nissan-fabriek in Sunderland.

Vanwege de compactere opzet van de accu en het mogelijk intensievere gebruik met meerdere keren per dag snelladen, is de accu voorzien van een koelsysteem. Naar schatting vermindert het capaciteitsverlies daardoor tot zo’n drie procent na 100.000 km.

De accu is laag gemonteerd, onder de laadvloer en in een versterkte zone voor extra bescherming bij een aanrijding. De bevestiging van de accu zorgt tegelijk voor extra stijfheid van de auto (20 procent meer torsiestijfheid en 35 procent meer laterale stijfheid ten opzichte van de NV200).

Laag zwaartepunt
Door het lage zwaartepunt biedt de e-NV200 ongekende rijeigenschappen. De elektromotor levert steeds volop trekkracht, waardoor de auto goed accelereert. Vergeleken met de LEAF heeft de e-NV200 een nieuw remsysteem met een hogere capaciteit voor regeneratie. Hierdoor profiteert de auto maximaal van de remwerking bij intensief stop-startgebruik zoals dat veel in steden voorkomt. Hill Start Assist is standaard. Dit systeem houdt de auto twee seconden op z’n plaats nadat de rem is losgelaten, zodat de e-NV200 soepel kan wegrijden.

Geef een reactie