Hyundai
Hyundai

Hyundai presenteert de nieuwe Hyundai i30 N

De Hyundai i30 N opent een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Hyundai. Het is het eerste high-performance model van Hyundai in de N-reeks; gebouwd om maximaal rijplezier te bieden bij dagelijks gebruik én op het circuit. De Hyundai i30 N is geboren in het test- en ontwikkelingscentrum in Namyang, Zuid-Korea, en klaargestoomd op de beruchte Nürburgring, waar het Europese testcentrum van Hyundai gevestigd is. De ‘hot’ hatch profiteert tevens van de kennis en ervaring uit het WRC kampioenschap waar Hyundai Motosport sinds 2014 aan deelneemt.

‘De Hyundai i30 N is ontwikkeld om uitzonderlijk veel rijplezier toegankelijk te maken’, zegt Albert Biermann, Executive Vice President High Performance Vehicle Division. ‘Met de high-performance N-modellen vergroten we de emotionele aantrekkingskracht van onze producten en spelen we in op de behoefte van klanten die een glimlach willen voelen tijdens het sturen en horen van motorgeluiden. Daarom meten we high-performance ook in HPM, hartslagen per minuut, en niet alleen in TPM, toeren per minuut.’

De nieuwe Hyundai i30 N is het antwoord op de toenemende vraag naar compromisloze innovatie en performance. De sportieve uitvoering wordt eind dit jaar in Europa gelanceerd en onderscheidt zich met zijn onmiskenbaar sportieve karakter, tijdloze styling en details als de Cascade-grille.

De snelle vijfdeurs hatchback is intensief getest op de Nürburgring Nordschleife, waar het model ruim 10.000 testkilometers heeft afgelegd. Tevens verscheen de Hyundai i30 N twee keer aan de start van de 24-uursrace van de Nürburgring, een van de zwaarste langeafstandsraces ter wereld, waarna de prestaties en de betrouwbaarheid van aandrijving en onderstel uitvoerig zijn geëvalueerd. ‘N’ heeft zijn naam te danken aan de nauwe samenwerking van de testcentra in Namyang en bij de Nürburgring. De letter N symboliseert tevens een chicane – een van de uitdagendste bochtencombinatie op een circuit.

Onmiskenbaar sportief
Het design van de nieuwe Hyundai i30 N is uitgesproken sportief door de agressief uitziende bumpers, de opvallende Cascade-grille, de frontsplitter en de achterspoiler. Het model is 4 tot 8 mm lager dan de reguliere Hyundai i30 en heeft grotere wielkasten met 18- of 19-inch wielen. Andere opvallende details zijn de rode remklauwen, het driehoekige derde remlicht en de dubbele uitlaatpijpen. Grote luchtinlaten aan de voorzijde, waarin ook de LED-dagrijverlichting is ondergebracht, zorgen voor betere koeling van de remmen en minder turbulentie in de wielkasten.

‘N-interieur’
De op de bestuurder gerichte cockpit valt op door het exclusieve stuurwiel met N-logo. Links van het stuurwiel zitten de bedieningsknoppen van de rijmodi Normal, Sport en Eco. Rechts heeft de bestuurder direct toegang tot de N-modus via de zwartwit geblokte knop. Gepersonaliseerde instellingen van het voertuig zijn te bedienen via het centrale beeldscherm.

Het digitale instrumentenpaneel is aan de bovenzijde voorzien van een schakelindicator die helpt het ideale schakelmoment te kiezen, bijvoorbeeld voor optimale prestaties op het circuit. Het rode gebied van de toerenteller verandert op basis van de rijprestaties en varieert met de olietemperatuur van de motor. Verder komt de kenmerkende blauwe kleur van Hyundai N terug in het stikwerk van het stuurwiel en de versnellingspook en in de verlichting van de snelheidsmeter en toerenteller.

De Hyundai i30 N komt ook met fraaie sportstoelen, waarbij het uit- en inschuifbaar zitvlak zorgt voor een goede ondersteuning voor bestuurders van alle soorten lichaamsbouw. De stoelen zijn naar wens bekleed met stof of een combinatie van leder en suède. In alle gevallen prijkt het N-logo op de rugleuning.

Carrosseriekleuren
De Hyundai i30 N is leverbaar in de exclusieve carrosseriekleur Performance Blue, die sinds de betrokkenheid van Hyundai Motorsport in de WRC in 2014 onlosmakelijk verbonden is met de N-modellen. Het kleurenaanbod omvat tevens Clean Slate, Polar White, Micron Grey, Phantom Black en Engine Red. Om het sportieve karakter van de Hyundai i30 N te versterken, zijn de dorpels en buitenspiegelkappen in zwart uitgevoerd.

Stuurinrichting
De besturing van de Hyundai i30 N biedt een uitzonderlijk niveau van nauwkeurigheid, wat in grote mate bijdraagt aan de rijbeleving. De elektromechanische stuurbekrachtiging (R-MDPS) garandeert veel stabiliteit bij hoge snelheden en maakt de auto heel responsief bij lagere snelheden. De gehele stuurinrichting is ontworpen om ook op het circuit met cup-banden te excelleren.

Launch Control
Het Launch Control-systeem van de Hyundai i30 N zorgt voor een optimale krachtverdeling bij het wegrijden en maakt voluit accelereren vanuit stilstand zonder slippende wielen gemakkelijker. Launch Control is in te schakelen in rijmodus N, met uitgeschakelde Electronic Stability Control (ESC) en de koppeling ingetrapt. Het systeem treedt in werking door het gaspedaal tot de bodem in te trappen en binnen vijf seconden het koppelingspedaal los te laten.

Automatisch tussengas
Bij het terugschakelen van een hogere naar een lagere versnelling geeft de motor, afhankelijk van de gekozen rijmodus, automatisch tussengas (rev matching) voor een soepeler schakelgedrag tijdens sportief rijden. De bestuurder kan deze functie gemakkelijk bedienen via een knop rechts van het stuurwiel.

Geef een antwoord