Porsche

De nieuwe Porsche 718 Cayman

Porsche presenteert de nieuwe 718 Cayman. De nieuwste generatie van de tweezits sportwagen krijgt net als de 718 Boxster de beschikking over centraal geplaatste viercilinder boxermotoren met turbotechnologie. Mede daardoor is de 718 Cayman markanter, sportiever en efficiënter dan ooit.

De nieuwe 718 Cayman maakt gebruik van de dezelfde nieuw ontwikkelde 4-cilinder boxermotoren als de 718 Boxster. De 718 Cayman heeft een 2,0-liter turbo met 221 kW/300 pk en de Cayman S een 2,5-liter versie met 257 kW/350 pk. Beide nieuwe modellen zijn daarmee 18 kW/25 pk sterker dan hun voorgangers. Het gemiddelde verbruik volgens NEDC komt lager uit. Afhankelijk van model en uitvoering varieert het van 5,7-8,1 l/100 km.

Rijplezier krijgt een boost
De nieuwe motoren van de 718 Cayman zorgen al bij lage toerentallen voor optimale dynamiek. Het maximale koppel van de 2,0-liter boxermotor bedraagt 380 Nm (+90 Nm vergeleken met zijn voorganger). Deze trekkracht is beschikbaar in het brede toerengebied van 1.950-4.500 tpm. De 2,5-liter boxermotor van de 718 Cayman S heeft net als de 911 Turbo een turbo met variabele turbinegeometrie (VTG). Bovendien beschikt hij over een wastegate. Het maximale koppel van 420 Nm (+50 Nm) is beschikbaar tussen 1.900 en 4.500 tpm. Ofwel: meer trekkracht onder alle omstandigheden. Dit komt ook tot uiting in de prestatiecijfers. De 718 Cayman met PDK en het optionele Sport Chrono-pakket sprint in 4,7 seconden van 0-100 km/h. De 718 Cayman S heeft hiervoor 4,2 seconden nodig. De 718 Cayman haalt een topsnelheid van 275 km/h en de 718 Cayman S gaat door tot 285 km/h.

Wendbaarheid en dynamiek
Vergeleken met zijn voorganger heeft de 718 Cayman een volledig nieuwe onderstelafstemming gekregen. De laterale stijfheid en sporing zijn verbeterd, de vering en stabilisatoren zijn stugger en de schokdempers hebben ook een andere afstemming gekregen. Ook de nog directere besturing (+10%) draagt bij aan extra wendbaarheid en rijplezier. De achterwielen zijn een halve inch breder dan voorheen en maken samen met nieuw ontwikkelde banden hogere dwarsversnellingen mogelijk. Tegelijkertijd zorgt deze combinatie voor extra stabiliteit.

Rijplezier op maat
De nieuwe 718 Cayman modellen leveren rijplezier op maat met opties als Porsche Torque Vectoring (PTV) en het Sport Chrono Pakket. Met dit pakket kan de bestuurder via een schakelaar op het stuur het gewenste rijprogramma kiezen: van ‘Normal’ via ‘Sport’ en ‘Sport Plus’ tot en met ‘Individual’. Ook PASM (Porsche Active Suspension Management) – dat het koetswerk met 10 mm (718 Cayman en 718 Cayman S) verlaagt, of bij keuze van het PASM sportonderstel zelfs met 20 mm (Cayman S) verlaagt – is beschikbaar. De 718 Cayman beschikt nu over het remsysteem van de vorige Cayman S en de 718 Cayman S maakt op de vooras gebruik van de remklauwen met vier zuigers van de 911 Carrera en 6 mm dikkere schijven. Beide nieuwe 718 Cayman modellen hebben remschijven met een diameter van 330 mm vóór. Achter bedraagt de diameter 299 mm.

Krachtig uiterlijk
Het uiterlijk van de 718 Cayman onderstreept de hoge mate van dynamiek. Het front komt krachtig en breed over dankzij de grote luchtinlaten met daarboven smalle lichtstrips. Ook standaard zijn bi-xenon lichtunits met geïntegreerde led-dagrijverlichting. Als optie zijn led lichtunits met de voor Porsche typische vierpunts dagrijverlichting leverbaar. Het lage silhouet krijgt extra kracht door de markante wielkasten en sideskirts. Aan de achterzijde is de zwarte sierlijst met Porsche letters een blikvanger die de breedte van de auto benadrukt. De nieuwe achterlichtunits zijn uitgevoerd met vierpunts remlichten.

Nieuw interieur, PCM standaard
De 718 Cayman modellen hebben evenals de 718 Boxster modellen een vernieuwd interieur. De bovenzijde van het dashboard valt op door de nieuwe vormgeving en het design van het stuur is overgenomen uit de 918 Spyder. Met het standaard Porsche Communication Management (PCM) komen vele online mogelijkheden onder handbereik. Telefoonvoorbereiding, de audio-interface en het 150 Watt sterke Sound Package Plus zijn standaard. Het PCM is uit te breiden met de Connect-module die smartphones extra mogelijkheden biedt waaronder een USB-aansluiting en Apple CarPlay. Ook een navigatiemodule met spraakbediening is als optie leverbaar. Met de Connect Plus Module profiteert de bestuurder ook over real time verkeersinformatie. Vele online diensten zoals de Porsche Connect app zijn dan ook via de smartphone beschikbaar.

De nieuwe Porsche 718 Cayman modellen zijn per direct te bestellen en staan eind september bij de Nederlandse Porsche Centra.

Geef een antwoord